avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... unde scrie ca principiul de drept ne bis idem inseamna ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

unde scrie ca principiul de drept ne bis idem inseamna altceva decat nimeni nu poate fi condamnat de doua ori pentru aceeasi fapta?

unde scrie ca principiul de drept ne bis idem inseamna altceva decat nimeni nu poate fi condamnat de doua ori pentru aceeasi fapta?

Invoc ca argument faptul ca impotriva hotararilor din fond sunt permise cai de atac, deci exista judecata de mai multe ori a aceleiasi persoane, dar nu si condamnarea de mai multe ori pentru aceiasi fapta. Evident o persoana insa poate fi achitata de mai multe ori pentru aceeasi fapta, precum se intampla in practica... si tot in practica o persoana este condamnata in fond si la apel desi doar o data deci teoria se sustine. Daca o persoana n-ar putea fi judecata de doua ori pentru aceiasi fapta, dosarele penale redeschise ar fi nelegale, si stim cu totii ca sunt destule redeschise in legatura cu aceasta problema de drept

Discutia pleaca de la faptul ca autoritatea de lucru judecat protejeaza principiul de drept ne bis idem, ceea ce in practica nu reciprocicheaza fata de autoritatea de lucru judecat. Celalalt aspect al autoritatii de lucru judecat este investitura executorie a hotararii
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 19:28, 5 Septembrie 2016
1. Hotararile de camera preliminara nu se supun automat la ne bis in idem. Cuvintele cheie sunt fapte sau imprejurari noi, care inlatura solutia clasarii.

2. Ne bis in idem se refera la un verdict care a ramas definitiv, fata de care nu mai exista cai de atac (ordinare sau extraordinare). Nu se refera la un verdict la care se face apel/recurs sau fata de care se exercita o cale extraordinara de atac.

3. Anumite tari au adoptat amendamente care anuleaza ne bis in idem pentru infractiuni foarte grave. Insa aceste masuri au un caracter de exceptie. Exemplu: judecat pentru omor din nou, dupa ce au aparut noi dovezi.

4. Ne bis in idem se refera la fapte care din punct de vedere faptic si juridic sunt identice. Un exemplu, Ion Ionescu l-a omorat pe pe Gheorghe Popescu in 1999 nu este faptic aceeasi fapta cu Ion Ionescu l-a omorat pe Gheorghe Popescu in 2009. Cum ar fi daca dupa ce isi ispaseste Cioaca pedeapsa apare Elodia vie si nevatamata si el o omoara, va fi pedepsit din nou, pentru un alt/nou omor.

Alt exemplu este filmul american Fracture cu Anthony Hopkins, in care se face diferenta intre a fi fost judecat pentru tentativa de asasinat si a fi fost judecat pentru asasinat. Ma rog, situatia din film nu e neaparat realista, poate fi doar o fantezie, important este ca daca din punct de vedere juridic este alt fel de fapta (infractiune) nu se aplica ne bis in idem.
~ Conținut șters la cerere ~
Deci principiul nu e principiu :) Daca ar fi precum a fost retinut spartan nici un lucru de doua ori, procedura incompatibilitatii judecatorului ar putea fi redusa la nici un judecator nu se poate adresa in aceeasi cauz de doua ori nici unei cereri, nici un judecator nu ia salariu de doua ori :D s.a.m.d.
De drept comun

Articolul 430 din CPC Autoritatea de lucru judecat
(1) Hotararea judecatoreasca ce solutioneaza, in tot sau in parte, fondul procesului sau statueaza asupra unei exceptii procesuale ori asupra oricarui alt incident are, de la pronuntare, autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea transata.
(2) Autoritatea de lucru judecat priveste dispozitivul, precum si considerentele pe care acesta se sprijina, inclusiv cele prin care s-a rezolvat o chestiune litigioasa.
(3) Hotararea judecatoreasca prin care se ia o masura provizorie nu are autoritate de lucru judecat asupra fondului.
(4) Cand hotararea este supusa apelului sau recursului, autoritatea de lucru judecat este provizorie.
(5) Hotararea atacata cu contestatia in anulare sau revizuire isi pastreaza autoritatea de lucru judecat pana ce va fi inlocuita cu o alta hotarare.

Legislatia asta e o gluma - autoritatea de lucru judecat protejeaza caracterul executoriu care insa este suspendat prin introducerea unor cai de atac cu caracter suspensiv de la executare adica cu caracter suspensiv al autoritatii de lucru judecat si nu provizoriu
Ultima modificare: Luni, 5 Septembrie 2016
eusaisapte, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ne bis in idem wyli wyli Bună seara..pot fi condamnat de două ori pentru aceiași faptă..?!!! o dată pentru infracțiunea respectivă primesc 3 ani și a doua oară tot pentru ... (vezi toată discuția)
Cedo ne bis in idem Constanta Daniela Constanta Daniela Daca am primit si achitat amenda data pentru ca am trecut fara a declara la vama telefoane mobile (in aeroport)-in 2014,apoi mi s-a facut dosar penal si am ... (vezi toată discuția)
Doua condamnari pentru aceleasi fapte. adriansimo adriansimo Buna ziua, Ce se poate face cand un cetatean a fost condamnat, printr-o disjungere de dosare, de doua ori pentru aceleasi fapte. Va multumesc. (vezi toată discuția)