Bună seara..pot fi condamnat de două ori pentru aceiași faptă..?!!! o dată pentru infracțiunea respectivă primesc 3 ani și a doua oară tot pentru aceiași infracțiune care a fost consemnată ca continuată de la data primei infracțiuni și mai primesc încă 3 ani...nu pot înțelege dacă prima infracțiune este cuprinsă în cea continuată de ce sunt condamnat încă o dată și pentru acea de la care sa plecat și continuat? Iar la data consemnată infracțiunii continuate nu exista o decizie definitivă a unei condamnări cu suspendare mai veche aceasta fiind emisă după o lună...se putea reține în situația dată starea de recidivă dacă infracțiunea a pornit când nu exista acea definitivă și a continuat și după ce a fost dată decizia definitivă la 2 ani cu suspendare..în acest caz legea cum se aplică iar la art.41 spune...(1)„ Există recidivă când, după rămânerea definitivă a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii”...nu cred că se impunea reținerea acestui articol pentru că aici este vorba de o cu toată altă situație. Vă mulțumesc
Pentru a fi vorba de ne bis in idem trebuie sa fie din punct de vedere faptic si juridic vorba de aceeasi fapta. Un exemplu, Ion Ionescu l-a omorat pe pe Gheorghe Popescu in 1999 nu este faptic aceeasi fapta cu Ion Ionescu l-a omorat pe Gheorghe Popescu in 2009. Cum ar fi daca dupa ce isi ispaseste Cioaca pedeapsa apare Elodia vie si nevatamata si el o omoara, va fi pedepsit din nou, pentru un alt/nou omor.
Alt exemplu este filmul american Fracture cu Anthony Hopkins, in care se face diferenta intre a fi fost judecat pentru tentativa de asasinat si a fi fost judecat pentru asasinat. Ma rog, situatia din film nu e neaparat realista, poate fi doar o fantezie, important este ca daca din punct de vedere juridic este alt fel de fapta (infractiune) nu se aplica ne bis in idem.
Important este ca se aplica doar verdictelor definitive, deci apelul/recursul nu sunt o violare a ne bis in idem si nici caile extraordinare de atac (de ex. daca s-a dovedit ca judecatorul a primit mita).
mai fac precizarea că am fost cercetat penal pentru acea infracțiune sub o altă denumire iar la vremea aceia sa soluționat cu NUP (faptă inexistentă) iar acum după 2 ani de zile în baza a acelor probe pe care atunci sa dispus NUP sunt găsit vinovat și condamnat de două ori o dată pentru infracțiunea respectivă și apoi continuată ..nu se poate invoca aici..autoritatea de lucru judecat..?!
NUP-ul nu este un verdict (prin care s-ar stabili nevinovatia), asa ca pentru NUP nu se aplica ne bis in idem.
Un exemplu: a disparut Popescu si Ionescu primeste NUP pentru omorul lui Popescu. Dupa un an se gaseste un cutit cu sangele lui Popescu si amprentele lui Ionescu. In acest caz imprejurarile care au condus la NUP (lipsa de probe) nu mai sunt valabile, asa ca Ionescu poate fi judecat pentru omorul lui Popescu.
Daca nu au aparut probe noi, este o discutie mai complicata, in orice caz NUP-ul nu are in sine autoritate de lucru judecat, deoarece este/a fost o decizie a procurorului, nu un verdict prin care se stabileste nevinovatia.