1. Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii
Art. 6
(1) Stabilirea dreptului de alocatie de stat pentru copii se face pe baza cererii si a actelor din care rezulta indeplinirea conditiilor de acordare a acestui drept.
(2) Cererea se face in numele copilului, de catre persoanele prevazute la art. 4 alin. (1)-(3).
(3) Dupa implinirea varstei de 14 ani, cererea se poate face si de catre copil, cu incuviintarea reprezentantului sau legal.
(4) Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.
(5) In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
.....
Asadar, alocatia de stat pentru copil se va primi retroactiv pentru o perioada de cel mult 12 luni.
2. Alocaţia de stat pentru copii prevăzută de Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
se acordă tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, cetăţeni români, fără discriminare, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.
Acte necesare pentru acordarea alocaţiei de stat pentrucopiii născuţi în străinătate, precum si pentru copiii ai căror părinţi au naţionalităţi diferite sau/şi domicilii diferite
- acte de identitate părinti copil (buletine/carte de identitate, carte de identitate provizorie, paşaport, carte de rezidenţă, legitimaţie de şedere temporară}+2 copii xerox:
- certificat naştere copil eliberat de autorităţile române ( certificat cu cnp , nu si certificate traduse )+ copie xerox;
- livret de familie + copie xerox;
- declaraţie notarială comună a ambilor părinţi, care să facă referire la : data intrării în ţară;
motivul nedepunerii până în prezent a cererii de acordare a acestui drept; menţiunea că de la data naşterii şi până în prezent copilul s-a aflat permanenta ocrotire a părinţilor şi locuieşte împreună cu aceştia;nu s-a beneficiat de prestatii echivalente de la autoritatile competente de pe teriotoriul țării unde s-a nascut copilul;
- alte documente la solicitare Agentiei Judetene pentru Plăți și Inspecție Socială.
(
[ link extern ] )