avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata?

buna seara
va rog sa-mi spuneti daca un barbat nascut la 12.07.1952 si care are vechime totala in munca de 38 ani 8 luni si 27 zile ,cu grupa a II-a 15 ani 8 luni si 20 zile poate iesi la pensie anticipata sau de limita de varsta?
multumesc :)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:27, 31 Octombrie 2009
Buna seara! :)

Date generale: Un barbat nascut in 1952 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la 65 de ani; stagiul complet de cotizare este de 35 ani iar stagiul minim de 15 ani.

Stagiul de cotizare: Stagiului realizat de 38 de ani, 8 luni si 27 de zile i se adauga un stagiu aferent activitatii desfasurate in grupa II de munca de 3 ani si 9 luni, rezultand un stagiu total de 41 de ani, 5 luni si 27 de zile. Conditia referitoare la stagiul de cotizare este indeplinita pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta si de pensie anticipata partiala.

Varsta standard de pensionare: Pentru perioada in care a desfasurat activitate in grupa II de munca are dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 3 ani.

Deci, de pensie pentru limita de varsta poate beneficia cand implineste 62 de ani iar de pensie anticipata partiala poate beneficia cand implineste 60 de ani.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
va rog sa-mi spuneti daca ITM poate elibera adeverinte ptr dosarul de pensionare cazul in care societatea in care a lucrat un salariat s-a desfintat dupa revolutie. nu stim unde se gaseste arhiva a doua societatii in care salariatul a lucrat prin 1969 si 1971. va multumesc mult
1. ITM nu are arhiva din acei ani decat daca societatea respectiva era cu capital privat.
2. Incercati la Arhivele Statului din judetul unde a functionat unitatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data pensionare adriana.tudor adriana.tudor Tatal meu implineste 57 de ani in luna aceasta.Are 39 de ani vechime totala in munca din care 7 ani grupa I si 23 ani grupa II.Cand poate iesi la pensie? Va ... (vezi toată discuția)
Se poate iesi la pensie dupa 36 de ani lucrati in grupa ii de munca? ingerassweety ingerassweety Buna ziua ! As dori sa stiu daca se poate iesi la pensie, fara nicio problema, dupa 36 de ani de munca , lucrati in grupa a doua de munca ? In speranta ca ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata flori54 flori54 Buna ziua! Stiu ca iesirea barbatilor la pensie normala e la 65 de ani insa va rog sa-mi spuneti daca nu poate iesi la pensie mai repede(eventual cand), tinand ... (vezi toată discuția)