avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Spatii comerciale ale asociatiei de propietari!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Spatii comerciale ale asociatiei de propietari!

Blocul in care locuiesc este construit in 1973 si de la bun inceput a fost bloc exclusiv de propietari.
La parterul blocului tot de atunci blocul a avut spatii comerciale, tip: sifoane, piine, alimentara, metalochimice, frizerie, coafura, croitorie, reparatii incaltaminte.

Acum, spatiile in mare parte sunt aceleasi, numai ca sunt putin diminuate si din spatiile aferente de atunci au mai facut pe linga ele cite un mic magazin.

Zilele trecute am fost cautat de catre rezprezentantii unei societi comerciale care-si desfasoara activitatea, dintodeauna, la parterul blocului doleanta de a fi de acord cu ele si a semna si parafa cu stampila asociatiei acea copie. La intrebarea mea la ce le este de folos, am primit raspunsul ca vor sa-si faca cadastru. Eu stiu ca este obligatoriu ca orice propietar sa detina acest cadastru, iar ei sa trezesc dupa atitia ani de cind a fost introdusa legea! Tot in acea copie dupa planurile originale, exista in spatiul comercial,a carui reprezentat a venit cu ele, o camera de 18mp care este descrisa in proiect "BIROU ASOCIATIE LOCATARI", care era prevazuta cu o usa exterioara. Acel birou noi nu l-am avut niciodata si nici acea usa nu exista, dar spatiul inevitabil exista si presupun ca cei cu spatiul comercial eu acces in acel spatiu.

Mentionez ca spatiul in indiviza pe contractele de propietari sunt impartite numai si numai la numarul de apartamente, mai exact suprafata apartament divizat la 10, cite apartamente sunt pe acea suprafata de teren. Toto dupa semnarea contractelor si achitarea avensului pentru apartamente, in 1973 sau mai solicitat ulterior o suma de bai (5000 lei, pe vremea aceea echivalentul a 3 ani de munca) pentru suplimentare parter subsol unde a fost realizat un adapost antiaerian.


Intrebarile mele sunt:
-asociatia de propietari poate fi propietara spatiilor de la parterul blocurilor?
-unde ne putem interesa de acest lucru?
-cum putem intra in posesia copiei contractelor imobilului?
-camera aferenta spatiului aprtine asociatiei?
-cum putem intra in posesia listei de propietari a spatiilor?
Cel mai recent răspuns: b50ptr , utilizator 16:56, 25 Noiembrie 2009
1-Asociatia de proprietari ca si entitate juridica are drept scop administrarea si gestionarea proprietatii comune care,pe langa drepturi ,impune si obligatii pentru tori proprietarii,conform L nr 230/2007 cap II,art 42-Primaria in raza careia se afla condominiumul are autoritatea si dispune masuri in vederea concesionarii/inchirierii spatiilor cu alta destinatie decat aceaa de locuit
3-Care este jutificarea legala pentru a detine informatii referitoare la lista de proprietari a spatiilor ?
b50ptr a scris:
Blocul in care locuiesc este construit in 1973 si de la bun inceput a fost bloc exclusiv de propietari.
La parterul blocului tot de atunci blocul a avut spatii comerciale, tip: sifoane, piine, alimentara, metalochimice, frizerie, coafura, croitorie, reparatii incaltaminte.
Intrebarile mele sunt:
1 - asociatia de propietari poate fi propietara spatiilor de la parterul blocurilor?
2 - unde ne putem interesa de acest lucru?
3 - cum putem intra in posesia copiei contractelor imobilului?
4- camera aferenta spatiului aprtine asociatiei?
5- cum putem intra in posesia listei de propietari a spatiilor?

Buna ziua
In general, la blocurile construite in "Epoca de aur", chiar daca apartamentele erau vandute unor persoane fizice care deveneau astfel "proprietari", spatiile comerciale se realizau ca investitii separate ale unor Ministerelor de resort (alimentare, art. menajere, fierarii etc.) sau ale Centrocoop (cooperatia de consum sau mestesugareasca).
Dupa evenimentele din 1989, firmele ce detineau spatii comerciale, s-au privatizat. Cooperatia mai pastraza unele spatii si in prezent.
1
Asociatia, ca suma a proprietarilor, gestioneaza suma suprafetelor aratate in fiecare contract de cumparare apartament. Pe baza celor de mai sus, nu cred ca "proprietarilor" le revenea vre-un spatiu comercial de la parter.
2 - 3
Informatii pentru a vedea care a fost destinatia initiala a acestor spatii comerciale puteti obtine de la Investitor (de ex: Primaria M. Bucuresti - daca investitia a fost a ei), de la Proiectant (de ex: Proiect-Bucuresti - daca el a fost proiectantul), de la Dirigintii de santier ( DGDAL actualmente AFI - daca investitia a fost a Primariei).
4
Daca destinatia initiala a fost pentru uzul locatarilor (si puteti demonstra aceasta) - DA
5
De la OCPI - faceti cerere pentru Extras de Carte Funciara.
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov

Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2009
legalmgm, utilizator
multumesc frumos pentru raspunsuri. o sa incepem sa facem carari catre institutiile sus amintite sa vedem ce obtinem.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demolare perete din cărămidă dintr-un spatiu comercial daniel26101980 daniel26101980 Detin un spatiu comercial situat la parterul unui bloc, cu regim de P+3, anul construirii 1983. Blocul este construit din caramida cu goluri si din stalpi/ ... (vezi toată discuția)
Deschidere cabinet stomatologic la parterul blocului elisoara_toma@yahoo.com elisoara_toma@yahoo.com De curand un vecin mi-a solicitat acordul pt. deschiderea unui cabinet stomatologic la parterul blocului in care locuiesc. Eu nu am vrut sa semnez dar am ... (vezi toată discuția)
Spatii comerciale care nu fac parte din asociatia de proprietari caragiu caragiu Desi pare greu de crezut inca mai sunt spatii comerciale situate la parterul blocurilor care nu au acord de asociere cu asociatia de proprietari. Nepasare, ... (vezi toată discuția)