avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere impotriva rezolutiei procurorului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere impotriva rezolutiei procurorului

Va salut!
Sunt parte vatamata intr-un dosar penal cu 3 faptuitori pentru amenintare cu moartea si distrugere de bunuri, insulta si calomnie.Am primit rezolutia procurorului care prevede SUP pentru cei 3 faptuitori si amenzi administrative de 250, 150 si respectiv 100Ron pentru acestia.
In rezolutie se mai mentioneaza numai circumstante atenuante , fara a se arata si faptul ca sunt si circumstante agravante ca:
-pluralitatea de participanti la infaptuirea infractiunilor cand sunt mai mult de 3
persoane.
-pluralitate de infractiuni pentru 2 dintre faptuitori respectiv amenintare cu moartea
si distrugere de bunuri, insulta si calomnie.
-refuzul in mod repetat de a se prezenta la politie pentru a da declaratie.
In cursul cercetarii penale nu au fost audiati martorii propusi de mine , pe motiv ca
invinuitii si-ar fi recunoscut faptele, iar la sfarsitul cercetarilor politistul de caz ar fi
propus SUP sugerata de procuror.
Deasemeni, nu am avut acces la dosar pentru a sti ce au declarat invinuitii si
martorii propusi de ei , ci , doar la presiunile si insistentele mele, politistul mi-a spus cate ceva "din amintirile dumnealui"din dosar , in vreme ce invinuitii au avut acces la declaratiile mele.
Din C.p.p. reiese ca partile implicate intr-un dosar penal au aceleasi drepturi si
obligatii pe parcursul procesului penal.
Ma adresez dumneavoastra celor cu practica indelungata in dreptul penal cu
urmatoarele intrebari , zic eu, legitime, si va rog frumos sa-mi raspundeti cat mai
multi pentru a-mi face si eu o idee despre sistemul judiciar din Romania cu care,
slava Domnului, n-am avut de-a face pana acum:
1.Partea vatamata are sau nu acces la la dosar sau macar la minime informatii
pe parcursul cercetarilor penale?
2.In "practica curenta" procurorul "sugereaza" politistului asupra incadrarii faptelor si a concluziei din referatul sau?
3.Pot sa vad dosarul aflat la parchet dupa ce am primit comunicarea rezolutiei
procurorului in vederea depunerii plangerii impotriva rezolutiei?
4.Ce sanse credeti ca am de respingere a rezolutiei si trimiterea in judecata?
5.Rezolutiile procurorului se comunica asa in "forma nuda", adica fara plic doar
filele capsate si... gata???
Cum ramane cu dreptul la confidentialitate de vreme ce toate persoanele prin mainile carora trec asemenea acte,caci sunt acte nu?, au posibilitatea sa le citeasca?
La ce naiba, scuze dar m-am enervat, mai stau procurorii baricadati in spatele
portilor si usilor din fier forjat si sunt pazite secretele cu strasnicie daca ei trimit
acte despuiate prin tata Leana femeia de serviciu?
Si cand te gandesti ca toate acestea se intampla sub ochii nostri , pe banii nostri
HALAL TARA ! HALAL ROMANIA!
VORBA CUIVA:TRAIM IN ROMANIA SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL!

MII DE MULTUMIRI!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 21:22, 1 Noiembrie 2009
1. Da, la solicitarea dumneavoastra trebuie sa fiti informat cu privire la rezultatele anchetei efectuate de organele de politie.
2.Procurorul ,prin rezolutia pe care o da ,in urma cercetarilor efectuate de agentii de politie si a dovezilor constatatoare, dispune incadrarea juridica a infractiunilor si dispune trimiterea dosarului in instanta sau nu.
Puteti sa faceti plangere impotriva rezolutiei la procurorul superior ierarhic celui care a dat rezolutia,din cadrul parchetului,dupa care daca nu sunteti multumit de rezultate puteti sa-i chemati in judecata penala pe cei care vau vatamat,folosind probele pe care le aveti direct in instanta.
1-Avand in vedere caracterul nepublic al actelor ,documentelor din faza de urmarire penala,partile implicate in cercetare nu au acces la dosar,la finalul cercetarilor ,fiind oficial informate referitor la concluziile procurorului.
2-In baza aspectelor sesizate procurorul prin actele initiale dispune incadrarea faptelor,prin referat revenind obligatia politistului se desfasoare cercetari in directia administrarii de probe.
3-Avand in vedere cele mentionate la pct 1 ,nu intruniti calitatile pentru a beneficia de aceasta facilitate
4-In termen legal ,in calitate de parte implicata in cercetare,aveti dreptul legal a formula plangere impotriva actelor,masurilor dispuse de catre procuror,plangere care va fi analizata de catre prim procuror.
Daca nici hotararea acestuia nu va satisface,in termen legal puteti formula plangere la instanta de judecata competenta.
5-Chiar aveti impresia ca rezolutia la care faceti trimitere ,este atat de interesanta,
incat sa suscite interesul si curiozitatea din partea acelora care o manevreaza ?
Fiecare in ziua de astazi ,mai ales persoanele la care faceti trimitere subtila,isi fac treaba sa treaca timpul,nu au interesul sa parcurga deciziile de pensie,citatiile sau rezolutiile ,pentru ei toate acestea reprezinta bagaje ,de lasat ici si colo,la usa dvs si la cutia postala a urmatorului destinatar
Traim in Romania ,unde ne mancam toate sperantele si toti nervi,dar,sa nu disperam ca vin alegerile si s-ar putea sa fie fie mai rau ,sau la fel ca pana acum
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Octombrie 2009
ynocentta, utilizator
Cu riscul de a repeta in parte ce au aratat colegii mei am sa raspund totusi punctual:
1. Urmarirea penala este lipsita de publicitate deci accesul la dosar este restrictionat de catre anchetatori. Totusi, avand in vedere specificul cazuei si faptul ca erati partea vatamata, puteati sa faceti o cerere scrisa solicitand studiul dosarului. Cererea trebuia admisa/respinsa motivat, iar in cazul in care era respinsa puteati actiona in continuare legal (vezi 275 - 278 C.p.p).
2. Conform legii politistul propune o solutie pe care procurorul o confirma/infirma, sau procurorul se pronunta din oficiu.
3. Revedeti sugestiile de la pt 1:) Puteti formula plangerea si fara dosar... doar nu va asteptati sa o admita Primul Procuror, nu? Important este sa faceti acest pas ca sa ajungeti in instanta. Odata ajuns in isntanta puteti consulta detaliat si nerestrictionat dosarul si va puteti face pledoaria. Cat despre sanse!?... depinde de actele de la dosar... si cred ca am raspuns si la pt. 4:)
5. Nu va faceti griji, prin mainile lor trec zilnic sute de documente iar daca ar sta sa le citeasca pe toate... nu ar mai apuca sa vi le comunice:)
Poate ar fi bine sa va angajati serviciile unui specialist care sa isi canalizeze priceperea in rezolvarea problemelor dumneavoastra. Succes!
Va multumesc tuturor pentru informatii si sfaturi.
Nu imi fac mari iluzii in legatura cu desfiintarea ordonantei de catre prim-procuror,
dar vreau sa mi se faca dreptate si nu sa se bagatelizeze efectele infractiunilor asupra mea si a familiei mele. Amenzile mi se par infime mai ales ca unul dintre amendati a spus ca 100Ron " se sparge intr-o seara la birt".
De aceaa vreau sa folosesc toate mijloacele legale pentru ca dosarul sa ajunga in instanta, sperand intr-o judecata corecta.

As mai avea doua intrebari pentru Dvs.:
1.Am inregistrat cu telefonul mobil dezlantuirile infractionale ale celor 3 faptuitori.
Inregistrarea este foarte clara, se aud distinct "interventiile" infractorilor.
Pot sa invoc ascultarea inregistrarii ca proba in plangerea la prim-procuror?.
2.Amenda administrativa se consemneaza in cazier?
Va multumesc inca o data!.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Ianuarie 2010
jon53, utilizator
1-Inregistrarile convoribirilor Codul de procedura penala
Art 91-1 Inregistrarile pe banda magnetica ale unor convorbiri telefonice efectuate cu autorizarea motivata a procurorului desemnat de prim procurorul Parchetului Curti de Apel ,in cazurile si in conditiile prevazute de lege,daca sunt date sau indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se face din oficiu,iar interceptarea este utila ,pentru aflarea adevarului,pot servi ca mijloace de proba daca din continutul convorbirilor inregistrate rezulta fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.

2-Amenda administrativa Nu se consemneaza in cazierul judiciar
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura actiune in instanta Nina1 Nina1 Actionez in instanta prin plangere impotriva rezolutiei procurorului dispusa intr-un dosar penal pentru infractiuni de fals si uz de fals. Ma pot constitui ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios serban.mirela74 serban.mirela74 Am fost reclamata la politie de o vecina cu care sunt in litigiu ca am inregistrat/o ,fapt neadevarat.As putea sa o dau in judecata pentru denunt calomnios? ... (vezi toată discuția)
Art. 278 indice 1 alin 8 lit b.....admitere partiala si judecarea pe fond de acelasi complet cassy cassy acesta este solutia: Solutie: În temeiul art. 278 1 al. 8 lit. b cod procedură penală admite in parte plângerea formulată de petenta (date). ... (vezi toată discuția)