avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1017 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Sunt reglementate în codul muncii privind pauzele ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Sunt reglementate în codul muncii privind pauzele pentru nevoi fiziologice? La o normă de 6 ore, în contract am prevăzute două pauze a câte 10 minute fiecare

Buna ziua, doresc sa stiu daca sunt reglementate in codul muncii pauzele pt nevoi fiziologice si pauzele de relaxare al ochilor, spatelui, etc. pe timpul desfasurarii activitatii la birou, norma de 6 h. In contract am prevazute doua pauze a cate 10 min fiecare.Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: vasisimopasa , utilizator 01:15, 31 Mai 2018
Pauzele din timpul programului de lucru se pot regasi mentionate in Regulamentul de ordine interioara al firmei.
Pentru lucru in fata ecranului de vizualizare, Cerintele minime de securitate si sanatate in munca pentru lucratori aprobate prin HG nr. 1028/ 2006 mentioneaza:
-Art. 8 Angajatorul trebuie sa planifice sarcinile lucratorului astfel incat folosirea zilnica a
ecranului de vizualizare sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa
reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare.
Pentru nevoi fiziologice este greu de programat asa ceva intr-o anume perioada de timp.
In vecinatatea locurilor de munca/ posturilor de lucru trebuie amplasate obligatoriu, grupuri sociale prevazute cu grupuri sanitare. Cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca aprobate prin HG nr. 1091/ 2006 mentioneaza:
-anexa 1
18.3. Cabine de WC-uri si chiuvete
In apropierea posturilor de lucru, a incaperilor de odihna, a vestiarelor si a salilor de dusuri sau
chiuvete, lucratorii trebuie sa dispuna de locuri speciale, dotate cu un numar suficient de WC-uri si de chiuvete.
Trebuie prevazute cabine de WC-uri separate pentru barbati si pentru femei sau utilizarea
separata a acestora.
Codul muncii mentioneaza:
SECȚIUNEA 1 Pauza de masă și repausul zilnic
-Art. 134 (1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariații au dreptul la pauză de masă și la alte pauze, în condițiile stabilite prin contractul
colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate.
(3) Pauzele, cu excepția dispozițiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil și din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.
Multumesc mult!
Problema este aceea ca, in pofida faptului ca pauzele pt mersul la toaleta nu pot fi contorizate ( cel putin din bun simt ), totusi mie mi-au fost taiate din salariu 21, 28 si 5 min pe motivul prea multe pauze de mers la baie...
Eu mentionez faptul va sunt fericita posesoare a 3 rinichi si vreo 3 hernii pe coloana vertebrala ( lombar, cervical ), deci am nevoie mai des la toaleta si trebuie sa ma ridic mai des de la PC deoarece ma doare spatele ( avem scaune ff incomode si chiar nesigure dat fiind faptul ca au cazut de pe ele mai multi colegi ).
Eu doresc sa fac sesizare la Inspectoratul Muncii, mai ales pt hartuire morala si pt retinerea din salariu a celor approx 50 de min nejustificat.
Puteti sa-mi sugerati cum pot proceda?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este dreptul dvs. sa sesizati ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
Puteti contacta medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. In baza problemelor de sanatate pe care le aveti (acestea trebuie sa se regaseasca mentionate in dosarul dvs. medical), medicul poate face recomandari angajatorului legat de necesitatea unor pauze mai dese in cazul dvs. pentru nevoi fiziologice.
Legat de conditiile de la locul de munca, HG nr. 1028/ 2006 privind Cerintele minime de securitate si sanatate pentru lucratori la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare mentioneaza in anexa:
1. echipament
e) Scaun de lucru
Scaunul de lucru trebuie sa fie stabil si sa asigure operatorului libertate de miscare si o pozitie
confortabila.
Scaunul trebuie sa poata fi reglat pe verticala.
Spatarul scaunului trebuie sa poata fi inclinat si reglat pe verticala.
Un reazem pentru picioare trebuie pus la dispozitie celor care il doresc.
Daca aceste precizari nu sunt indeplinite la locul de munca/ postul de lucru puteti sesiza mai intai angajatorul, in scris, cu nr. de inregistrare/ data si dupa caz, ITM tot in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Excelent!!!
Inca o data multumesc!
Cu deosebita stima,
Simona

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de lucru dmion dmion Buna ziua. Am o nelamurire in legatura cu locul meu de muna. Lucrez la un bloc rezidential din Bucuresti ca ingrijitor cladiri. Din punct de vedere al muncii ... (vezi toată discuția)
Dreptul la merge la toaleta când ești la munca popescucristina0107@gmail.com popescucristina0107@gmail.com Dacă sunt intr-o inatitutie de stat, am dreptul sa beneficiez de toaleta în incinta unității de munca sau trebuie sa părăsesc unitatea și sa merg pe ... (vezi toată discuția)
Lege numar minim de toalete in functie de numarul angajatilor H0r4c3 H0r4c3 Buna ziua, Exista o lege care sa stabileasca numarul minim de toalete la 100 de angajati (intr-o cladire de birouri)? Multumesc. (vezi toată discuția)