avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Doamna de la asociație îmi spune că am consumuri ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Doamna de la asociație îmi spune că am consumuri de apă prea mici, și susține că poate cere verificarea metrologică pe cheltuiala mea. Este adevărat?

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri, daca se poate.

1. Doamna de la asociatie imi spune ca am consumuri prea mici pt un apt 2 cam, 1 persoana si locuire efectiva 18-20 zile/luna, respectiv 0,8 mc la baie si 0,6 mc la bucatarie, Se gateste rar, iar cel mai mare consumator o reprezinta dusurile si masina de spalat. Dansa sustine ca poate cere verificarea metrologica, pe cheltuiala mea proprie. Este adevarat?
2. Mentionez ca detin locuinta de 1 an de zile, la achizitie nu mi-a venit ideea sa solicit vanzatorului certificatul metrologic, dar din ce am observat, cand se consuma apa, apometrul inregistreaza, si cand nu, nu. Deci, mi se pare ca functioneaza ok. Aveti idee cat ar costa verificarea celor 2 apometre?
3. Sunt obligat sa efectuez verificarea metrologica cu firma cu care lucreaza asociatia?
4. Daca as dori sa le schimb, ca sa evit timpul pierdut cu asteptarea si verificarea, pot contracta o firma autorizata sa faca aceasta interventie?
Din ce am inteles, cand se schimba apometrele, se anunta asociatia pentru a comunica indexul vechi? Sau am nevoie de vreo aprobare de la ei?
Tot doamna de la asociatie imi spune ca de ce ma chinui sa scriu consumul cu zecimale, ca asa fac toti, rotunjesc la 1 sau 2 mc si ca din cauza mea, se imparte la toti ceilalti locatari diferenta rezultata din indexurile declarate si consumul inregistrat de contorul din subsol.
Dar ideea e sa declar cat consum, nu peste, ca sa iasa la numar, sa nu mai fie nemultumiti locatarii.
Multumesc anticipat.
Dorin
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:12, 11 Iunie 2018
1-Nu exista dispozitie in vigoare care sa prevada impunerea reverificarii metrologice pentru consum pretins mic
Sunt cazuri si cazuri ,pot exista familii de pensionari care locuiesc peramnenet in imobil sa prezinte consum mare sau foarte mic
in cazul familiilor care au activitati extra domiciliu,care revin in apartament foarte tarziu respectiv nu utilizeaza apa este temeinic si legal si consumul de utilitati sa fie redus
2-Conform site-urilor firmelor autorizate de Biroul Roman de Metrologie Legala, preturile pentru verificarea contoarelor/apometrelor variaza intre 15 şi 100 de lei/bucata,
3-Daca cererea de verificare contoare/apometrte este inaintata de catre asociatia de proprietari,de regula firmele practica un pret mai scazut fata de pretul solucitat unei persoane fizice
4-Sunt firme care asigura verificare si reinstalare in aceiasi zi
Daca intentionati inlocuirea contoarelor de apa contactati asociatia discutati daca acestia au preferinta pentru anumita marca contor,tip,pentru a achizitiona aparat aceiasi clasa de precizie cu aceleasi caracteristici ca a restului proprietarilor
5-Daca comunicati index "rotunjit"tot dv sunteti in castig deoarece urmeaza luna urmtoare sa consumati diferenta de la real la rotunjirea comunicata asociatiei de proprietari
Nu trebuie sa rotunjiti cu 1 mc sau 2...doar sa nu dati 3.42 mc,de exemplu.Dati 3 sau 4.
Ca sa evitati discutiile,faceti verificarea metrologica cu firma agreata de asociatie.
Multumesc pentru raspuns si sfaturi.
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2018
Dorin1988, utilizator
Norma de metrologie legala NML 003-05 "Contoare apa" prevede verificarea periodica a contoarelor de apa in ceea ce priveste: integritatea sigiliilor, informatiile funizate si erorile de masurare.
Aceeasi norma stipuleaza ca prevederile nu se aplica contoarelor de apa utilizate ca si repartitoare de costuri pentru apa consumata in imobilele colective.
De aici a aparut controversa daca apometrele din apartamente sunt utilizate ca repartitoare de costuri (având in vedere ca facturarea consumului se face in baza contorului de scara sau de bloc) sau nu, functie de incadrarea acestora stabilindu-se daca este necesara reverificarea periodica.
Chiar daca sunt incadrate ca repartitoare, asociatia de proprietari poate impune prin regulamentul de repartizare a consumurilor de apa calda si apa rece verificarea sigiliior, a integritatii si a functionarii apometrelor, in scopul prevenirii unor repartizari injuste sau chiar a unor fraude.
De aceea, pentru a fi deasupra oricaror suspiciuni, solutia este de a inlocui contoarele de apa prin intermediul unei firme autorizate. Verificarea metrologica poate fi la fel de costisitoare si dureaza mai mult (demontare-verificare-remontare). O copie a procesului verbal de instalare o depuneti la asociatie si mentionati citirile apometrelor vechi.
Referitor la faptul ca dumneavoastra cititi si raportati consumul cu zecimale, acesta este modul corect deoarece utilizati la maxim precizia de citire oferita de aparatul de masura. Daca apometrul permite citirea cu trei zecimale (la nivel de litru), prin rotunjirea la valoarea intreaga apare o eroare de citire care poate atinge 0,5 mc in cel mai defavorabil caz. Insumând aceste erori, diferenta dintre consumul inregistrat de contorul de bloc/scara si suma citirilor apometrelor de apartament devine semnificativa si doamna de la asociatie trebuie sa o repartizeze cumva (in mod normal, conform regulamentului invocat mai sus, daca a fost adoptat). Deci doamna de la asociatie apreciaza gresit "chinul" dumneavoastra.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2018
daniel-mircea, utilizator
Multumesc frumos pentru lamuriri.

Alte discuții în legătură

Repartizare pierderi apa flori2009 flori2009 Buna seara! Suntem Asociatie de Proprietari si aproape lunar avem pierderi mari la apa, pierderi ale caror costuri le suportam noi, proprietarii. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Pierderi apa rece....... dumutaadrianred dumutaadrianred Buna. In cazul in care ai un ceas care contorizeaza consumul de apa rece, de ce trebuie achitat si pierderile care sunt scrise de asociatia de proprietari? Si ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa fac sa nu platesc diferentele de apa? AmeaDica AmeaDica La asociatia de propietari din care fac parte citirea apometrlor din aprtamente nu s-a mai facut de 5 ani.Pe luna se baga diferente de cate 10-17lei pe ... (vezi toată discuția)