avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum probează firma dificultățile financiare, și ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum probează firma dificultățile financiare, și cum pot dovedi că decizia este una nedreaptă?

Buna seara!

Mi s-a inmanat un preaviz referitor la incetarea contractului de munca datorita "greutatilor" financiare prin care trece firma.

Am refuzat semnarea preavizului si am fost instiintat ca va fi trimis prin posta.

Sunt angajat pe postul de programator, la fel ca majoritatea colegilor.

Colegii noi care sunt angajati cu salarii mai mici au ramas, iar cei mai vechi, programatorii seniori(eu si inca un coleg) ni s-au inmanat decizia de preaviz.

Motivul pentru care s-a luat aceasta decizie este datorita faptului ca in trecut am avut discutii referitoare la negocierea salariului si nu ni s-au prezentat motivele pentru care nu se poate primi suma ceruta: in care am cerut o dovada "negru pe alb", o dovada clara si nu doar un argument verbal pentru "mai mult de atat nu se poate".

Referitor la munca mea mi s-a spus ca nu exista nici un repros pe care sa-l primesc, atat din partea dansului cat si din partea clientului pentru care lucram.

Am fost schimbat la alt proiect(aplicatie web) fara acordul meu si dupa aproape o luna mi s-a inmanat aceasta decizie de preaviz.

Din munca(banii) pe care ii lua firma pentru mine, mi s-a spus ca sunt platiti si alti colegi. Am specificat ca nu este corect acest aspect(in discutia despre negocierea salariala) si se pare ca a fost atat de deranjant, pentru ca s-a ajuns la aceasta decizie de concediere.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1.Cum se justifica aceste dificultati financiare si cum pot dovedi ca aceasta decizie este una nedreapta?

2. Pot beneficia de un raport contabil referitor la munca/banii pe care ii primea firma la vechiul proiect unde am lucrat si suma care imi revenea mie(salariul)?

3. Firma organizeaza si participa la evenimente internationale unde sponsorizeaza si participa colegi. Sumele desigur sunt destul de ridicate pentru aceste evenimente. Poate fi folosit acest argument ca dovada de minciuna si neadevar cu privire la "dificultatile financiare" mentionate de catre patron?

Pe langa decizia de preaviz am fost si obligat sa parasesc biroul chiar in aceeasi zi. Nu am facut asta, datorita faptului ca in decizia de preavz este mentionat dreptul meu la 20 de zile lucratoare, iar in decizia de preaviz nu era mentionat faptul ca nu ma pot prezenta la birou (inca un vechi siretlic - daca plecam, eram apoi invinovatit de parasirea postului de lucru in timpul programului).

Contul de email si aplicatia de pontare a orelor de lucru(folosita de catre toti colegii) mi-au fost blocate: nu stiu daca acest lucru este legal(fiind in preaviz), din moment ce am ramas la job, pana la sfarsitul programului.

In concluzie, programatorii seniori care dovedesc seriozitate si care este atestata la randu-i de catre patron sunt dati afara si nu li se ofera o explicatie clara (negru pe alb) cu privire la ce salariu poate beneficia programatorul pentru munca depusa.

Este nedreapta aceasta decizie? (Va rog sa ma ajutati cu o lege sau un sfat)

Va multumesc din suflet!

P.S.: Nu as dori argumente de genul, IT-ul este o industrie mare si pot gasi oriunde alt loc de munca. Motivul pentru care nu doresc sa parasesc postul este unul personal.
Ultima modificare: Luni, 11 Iunie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca sunt alti colegi cu un salariu mai mare decat al meu, decizia de concediere cu privire la "dificultatile financiare" ale firmei mai este justificata? atata timp cat ceilalti colegi care au salarii mai mari, raman pe postul lor.
"dificultatile financiare" nu se refera la cuantumul salariilor celor ramasi in urma concedierii.

"Pot fi exemplificate drept situaţii în care este justificată concedierea în baza art. 65 din Codul muncii următoarele: existenţa unor datorii bancare ale angajatorului, cumulate cu scăderea cifrei de afaceri, comasarea a două posturi într-unul singur, înlocuirea salariatului cu un colaborator voluntar, un asociat sau un prestator de servicii, pierderea unicului client al societăţii angajatoare, introducerea de noi tehnologii, mutarea unităţii în altă localitate, pentru surmontarea unor probleme tehnice, administrative sau comerciale". (Alexandru Ţiclea (coordonator), Codul muncii - adnotat şi comentat, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2004, p. 277)

"... dificultăţile economice trebuie să nu fie accidentale sau ocazionale, angajatorul neavând altă soluţie în afara concedierii. Nu justifică concedierea dificultăţile economice pe care angajatorul şi le-a produs cu intenţie." (Ovidiu Ţinca, Despre concedierea salariatului pentru motive economice, în Revista română de dreptul muncii nr. 2/2005, p. 84)
Multumesc pentru informatii si articole!

Motivele stipulate in preaviz sunt: dificultatile economice cu care se confrunta firma, transformari tehnologice, reorganizarea societatii.

"Transformarile tehnologice" nu se aplica in cazul de fata din moment ce inca se lucreaza la proiectul la care lucrasem: folosindu-se aceleasi tehnologii.

Reorganizarea societatii: daca o majoritate a colegilor sunt trecuti in contractul de munca, drept "programatori", pana la momentul actual, cum se justifica reorganizarea societatii? Prin simpla schimbare a denumirii din "programator" in "programator web"?

Nu se justifica o astfel de schimbare tinand cont ca atributiile sunt aceleasi.

Dupa cat timp de la desfiintarea postului prin reorganizarea societatii se reinfiinteaza postul?
Legea nu prevede un anumit termen, dar în practica se merge după expirarea termenului de contestație a deciziei de concediere.
Dumneavoastra le-ati prezentat dovezi clare, "negru pe alb" si nu doar un argument verbal "vreau mai mult", cand ati cerut marirea de salariu?

Ultima modificare: Vineri, 1 Iunie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Abuz in concediere? valentin_cristian valentin_cristian Dupa ce mi s-a aplicat o retinere de 50% din salariul prevazut in CIM ilegal si nemotivat, pe luna ianuarie, in luna februarie mi s-a adus la cunostinta un ... (vezi toată discuția)
Cum se poate anula decizia de concediere pe motive ce nu țin de persoana salariatului? IonelDn IonelDn Buna ziua! Ce sanse sunt pentru a anula decizia de concediere pe motive economice, reorganizare a societatii si a schimbarilor tehnologice? Suntem un nr. de ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala,obligatiile angajatorului ContSters53513 ContSters53513 Buna ziua, As dori sa aflu cum as putea sa concediez pe cineva motivand cu desfiintarea postului ca urmare a dificultatilor economice?Ce documente imi ... (vezi toată discuția)