avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... abuz in concediere?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

abuz in concediere?

Dupa ce mi s-a aplicat o retinere de 50% din salariul prevazut in CIM ilegal si nemotivat, pe luna ianuarie, in luna februarie mi s-a adus la cunostinta un act aditional de micsorare a salariului brut de la 3808 RON la 720 RON valabil de la 1 februarie . Am refuzat semnarea acestuia deoarece in fisa postului exista obligatia angajatului de a avea studii superioare si eu am absolvit studii superioare . Stiu ca salariul minim pentru un angajat cu studii superioare este cu 2 % mai mare, aproape de 1200 roN.DUpa ce a fost modificat actul aditional la suma de 1200 RON am acceptat semnarea acestuia si am solicitat si actul aditional de majorare de la 3166 RON ( aceasta este suma din contract ) si 3808 RON , suma prevazuta pe actul aditional adus mie la cunostinta.
La 5 min. dupa semnarea lui am fost chemat de superiorul direct pentru a lua la cunostinta decizia de concediere , pe motive economice neimputabie mie. Am primit un preaviz de 20 zile lucratoare , conform contractului, zile care imi vor fi platite .
Dupa ce am primit aceasta decizie mi-au fost cerute cheile de la masina, telefonul, simul, mi s-a interzis orice contract cu calculatorul firmei si orice alta informatie, si am fost rugat sa parasesc fima. Am motivat prin faptul ca sunt obligat prin contract sa vin la serviciu insa mi-a raspuns ca nu vrea sa mai vin, ca nu voi avea acces la nimic, ca nu mai vrea sa fac nimic , pot sa plec.
Acum, va intreb, este normal asa ceva?
Se poate sa fiu concediat dintr-o firma cu 4 ( acum 3 ) angajati pe motive economice fara sa mi se asigure ceva?
Tinand cont ca mai exista un coleg pe acelasi post cu mine in firma, el avand rezultate egale si fisa postului egale cu mine , de ce nu l-a demis pe acesta? Nu a fost data nici un fel de decizie interioara,singura motivatie a fost dificultatea economica cu care se confrunta societatea X.

Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:58, 11 Februarie 2009
A fost desfiintat postul dumneavoastra?
Daca nu , ce scrie de fapt in decizie , va concediat fara a efectua o cercetare disciplinara prealabila?
Contestati decizia la Tribunal.
Succes!
In cazul concedierii pentru desfiinţarea postului nu se efectueaza cercetare disciplinara prealabila :hm: ... se face o instiintare catre salariat ca incepand cu data de .... se desfiinteaza postul ocupat si va intra in perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare. Dupa expirarea termenului de preaviz se emite decizia de concediere care se comunica salariatului. Acesta are la dispozitie 30 de zile calendaristice pentru a contesta decizia de concediere la Tribunalul in a carui raza isi are domiciliul.

Salariaţii aflaţi în această situaţie beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Potrivit art.78 alin.1 din CCMN, la încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
Va multumesc pentru raspunsul acordat !! In preavizul de concediere motivul este "dificultatea economica" . Asta nu inseamna ca postul trebuie desfiintat ? daca si celalalt coleg este angajat pe acelasi post, cu acelasi tip de contract de munca si fisa postului identica nu ar trebui sa fie disponibilizat si acesta ?
Angajatorul poate decide concedierea oricarui salariat în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice sau a reorganizării activităţii.
Intr-adevar, legislatia nu prevede anumite criterii care trebuie sa fie urmarite in ceea ce priveste concedierea individuala si de aceea, in astfel de cazuri, alegerea desfiintarii postului ramane la latitudinea conducerii societatii respective. Angajatorul este singurul îndreptăţit să aprecieze existenţa dificultăţilor economice.
Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii sunt desfiinţarea locului de muncă şi existenţa unei cauze efective, reale şi serioase.


Multumesc inca o data pentru raspunsul complet.
Referitor la plata compensatorie, unde ar trebui sa verific aceasta prevedere ?
Contract colectiv nu cred ca exista, in societate fiind doar 4 angajati .
O zi placuta,

Alte discuții în legătură

Salariul minim olimiha olimiha Am aflat de curand ca salariul minim pe economie pentru angajatii cu studii superioare ar trebui sa fie 1200 roni dar la mine nu s-a modificat nimic. Cum as ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati... ContSters82928 ContSters82928 Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema. Lucrez la o companie multinationala in mari schimbari. Am ghinionul de a lucra in acelasi oras cu sefa mea ... (vezi toată discuția)
Micsorare salar si concediu odihna neluat cris06 cris06 buna, sunt angajat cu carte de munca pe perioada nedeterminata pe o functie de conducere la o S.A. am fost instiintat ca mi s-a micsorat salarul la minim pe ... (vezi toată discuția)