avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... micsorare salar si concediu odihna neluat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

micsorare salar si concediu odihna neluat

buna, sunt angajat cu carte de munca pe perioada nedeterminata pe o functie de conducere la o S.A.
am fost instiintat ca mi s-a micsorat salarul la minim pe economie, urmand sa fiu remunerat pe baza de comisioane care nu se trec in cartea de munca.
intrebari:
1. aceasta micsorare se face printr-un act aditional pe care urmeaza sa-l semnez. ce se intampla daca refuz? si daca sunt dat afara in ce conditii sau cu ce litera mi se inchide cartea de munca? cum ma poate afecta acest refuz?
2. este posibil ca pe o functie de conducere sa fii platit salarul minim pe economie, care cat este concret acum? sau exista un nomenclator care prevede anumite praguri de salarizare?
3. aceasta micsoare vine automat cu o pozitie ierarhica inferioara celei pe care o detin in prezent?
4. daca nu semnez si demisionez sunt platit cu actualul salar si pe cele 15 zile de preaviz?
5. mai am zile de concediu de odihna ramase din anul trecut, intrucat au refuzat sa mi le dea, ce se intampla daca demisionez cu zilele ramase? le pierd sau trebuie sa mi le plateasca?
va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 11:38, 14 Ianuarie 2010
- "mi s-a micsorat salarul la minim pe economie" : salariul minim brut pe tara este stabilit prin H.G. ... nu se poate micsora.
- "remunerat pe baza de comisioane" : comisioanele ar putea (trebuie!) sa reprezente spor la salariul de baza!
- salarizarea se face in fuctie de conditiile minime de studii trecute in fisa postului!
salarizarea pentru functia dvs. minim ar insemna aplicarea coeficientului 2 la salariul minim pe unitate ( art.40 alin. (2) ccmun).
- modificarea a c.i.m.-ului presupune un act aditional la c.i.m.
- micsorarea salariala ar fii posibila in cazul unei decizii unilaterale a angajatorului ce poate fii contesta in instanta...
- in caz de demisie, preavizul este de 30 zile calendaristice (art.79alin.4 codul muncii )
- in caz de demisie nu vi se mai acorda bani( indemnizatia de c.o.) pe 2010
- zilele de c.o. de anul trecut trebuie sa vi le plateasca!
Buna ziua,
orice modificare acle clauzelor cContractului individual de munca se face printr-un act aditional, semnat de ambele parti. Puteti refuza, pentru ca, e cam ilogica situatia.Va poate desfiinta postul, urmand a va oferi o alta pozitie in firma sau, trimitandu-va in somaj. Nu va poate da afara disciplinar, daca la asta va refereati...Pe o functie de conducere-salariul minim..nici vorba..exista coeficientii stabiliti si pe care ii gasiti in contractul colectiv la nivel national.
Daca demisionati, veti stin preaviz la salariul actual iar zilele de concediu neefectuate se vor plati la lichidare, pe ultimul stat de plata.
buna ziua,
1.inteleg ca trebuie sa mi se dea spre semnat un act aditional la cim prin care mi se reduce salarul la minim pe economie!!! si o decizie de retrogradare de pe functia de conducere ( explicatia nu mai sunt bani, bla bla)
va rog sa imi spuneti in temeiul caror articole sunt motivate aceste 2 documente.
ma gandesc ca trebuie motivate in drept si de asemenea in fapt ...
2.de asemenea mi se refuza( prin neraspuns la solicitare) o copie conforma cu originalul de pe cartea de munca. va rog art din codul muncii prin care se stipuleaza acest drept al angajatului.
multe multumiri.
1. Orice modificare impune intocmirea unui act aditional la CIM. Daca dvs semnati actul aditional inseamna ca sunteti de acord cu prevederile lui.
2. Salariul minim ptr studii superioare (presupun ca aveti studii superioare daca ocupati o functie de conducere) este 1.200 lei.
3. Daca nu semnati actul aditional atunci angajatorul probabil ca va va concedia individual, in baza art. 65 (1) din Codul muncii. Veti avea dreptul la un preaviz de 20 zile lucratoare pe parcursul caruia aveti dreptul sa lucrati 4 ore/zi si sa fiti platit 8 ore/zi. Sau veti putea lucra 10 zile cate 8 ore/zi si 10 zile sa nu mai veniti. De asemenea, aveti dreptul la minim 1 salariu compensatori in afara drepturilor la zi.
Drepturile "la zi" inseamna plata salariului, a zilelor de Co neefectuate din 2009 sau 2010. Cele din 2010 se calculeaza proportional cu timpul lucrat.
Acest art din Codul muncii va da dreptul sa beneficiati de indemnizatie de somaj.

4. Daca va veti da demisia nu aveti dreptul la somaj. Lasati-i pe ei sa va dea preavizul ca sa beneficiati de toate drepturile., inclusiv de dreptul la somaj.
a. Salariul minim ptr studii superioare (presupun ca aveti studii superioare daca ocupati o functie de conducere) este 1.200 lei.

Din cate stiu pentru a se indeplini acest lucru firma trebuie sa aiba contract colectiv de munca. Daca firma nu are un contract colectiv de munca ( firma e obligata atunci cand sunt minim 20 de angajati - dar de multe ori se eschiveaza) atunci va poate pune pe cartea de munca ce salar doreste (cel putin egal cu minim pe economie).
-----------------------------------------------
b. De asemenea, aveti dreptul la minim 1 salariu compensatori in afara drepturilor la zi.

Acel;easi conditii, contractul colectiv de munca la nivel national spune ca primesti cel putin un salar compensatoriu. Daca nu exista Contract colectiv de munca (unde se specifica cate salarii compensatorii se dau - pot fi si 5) atunci nu se dau salarii compensatorii.

Aveti grija ce semnati, ca s-ar putea undeva sa va puan sa semnati ca ati luat zilele de concediu care mai sunt de luat. Normal trebuie sa le plateasca.

Daca cartea de munca este la ITM lcoal, puteti merge personal sa faceti o copie. Daca este la firma mai mult de aceasta cerere nu stiu ce s-ar putea face. Sa aveti acea solicitare cu numar de inregistrare si cu data pe ea, in caz de confruntare.

Daca gresesc imi cer scuze, dar eu asa stiu ca e legea :). Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 12 Ianuarie 2010
lauricafl, utilizator

Alte discuții în legătură

Schimbare functie alex44 alex44 Lucrez de 3 ani ca inginer intr-o firma (srl) cu mai mult de 100 angajati,dar care nu are contract colectiv de munca.acum cateva zile,pe 23,mi s-a pus in fata ... (vezi toată discuția)
La societatile comerciale cu capital privat ar trebui se existe o grila de salarizare? MIRELA35 MIRELA35 Buna ziua. Va rog,sa ma ajutati.Societatea unde lucrez nu are CCM (DESI ARE 45 ANGAJATI).Salariile se negociaza individual.Se respecta partial ... (vezi toată discuția)
Adresa/adeverinta somaj sadaka sadaka buna, am angajat un vnit din somaj ......va rig sa imi spuneti ce acte trebuie sa fac pentru a anunta la somaj ca este angajat din nou. multumesc#-o (vezi toată discuția)