Da, este mai dificil de calificat un astfel de contract . Se pare inca ca o calificare a lui se face dupa valoarea bunului, adica daca pretul platit este mai mic decat jumatate din valoarea reala a bunului, este un contract de intretinere , in caz contrar va fi un contract de vanzare cumparare. Daca obligatia principala a dobanditorului este prestarea intretinerii , contractul va fi de intretinere , chiar daca in contract s-a stipulat si pretul imobilului instrainat , acest lucru neputand afecta natura juridica a contractului, adica ramane ca obligatia principala , intretinerea, sa fie prestata creditorilor intretinerii , deoarece, in alt caz, contractul poate fi desfiintat .
In principiu, va trebui sa va indepliniti obligatia de intretinere ( deci sunteti proprietar , insa sub conditia acoradarii intretinerii ) pentru tot restul vietii creditorilor intretinerii/ vanzatorilor , altfel, acestia vor putea cere desfiintarea.
Aceasta obligatie este una indivizibila, astfel, ambii parinti au acest drept , la intretinere. Daca nu va veti putea indeplini obligatia datorita culpei lor, a refuzului acestora de a primi intretinerea, ei nu pot cere desfiintarea contractului.
Contractul de intretinere e un contract numit , insa beneficieaza de un caracter intuitu personae.
Contractul de vanzare cumparare cu drept de uzufruct e , intradevar, un contract nenumit (atipic ).
Cred ca dumneavoastra va referiti la un contract de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager.(nu exista nicio obligatie de intretinere in acest caz).
.
Nudul proprietar pastreaza jus utendi (adica dreptul de dispozitie ) si uzufructuarului ii revin jus fruendi si jus possidendi ( dreptul de posesie si cel de folosinta).
Reveniti , totusi , cu informatii.;)