Fiul meu,in varsta de 32 de ani,a fost acum 2 saptamani arestat preventiv pentru o acuzatie de talharie.Azi dimineata am fost anuntata ca a fost transferat in regim de urgenta intr'un spital pentru masuri de siguranta deoarece manifesta un comportament vadit periculos. Am informatii ca a fost acuzat de catre colegii de celula ca l'a agresat pe unul dintre ei fara niciun motiv,insa declaratiile lor sunt contradictorii.Unul dintre ei spune ca din senin s'a napustit cu o violenta haotica,altul spune ca a fost hartuit dand de inteles ca reactia lui a fost oarecum justificata dar disproportionata,fiul meu spune ca nu a fost agresat in niciun fel si ca nu a agresat pe nimeni iar cel agresat a fost spitalizat si el. Acum 2 saptamani,cand fiul meu a fost arestat,am discutat cu avocatul lui din oficiu si i'am sugerat sa solicite expertizarea psihiatrica a fiului meu,intru'cat banuiam de mult timp ca sufera din cauza unor probleme psihice,insa fiul meu a refuzat consultul psihiatric si de aceasta data.In zadar am incercat sa il convingem ca este spre binele lui,ca greseala recunoscuta este pe jumatate iertata,el tot o tine pe a lui ca este nevinovat.Sunt convinsa ca a fost hartuit in arest deoarece este de fel mai introvertita,mai suferit si in trecut din pricina bullying-ului,insa locul lui nu este intr'un astfel de spital.Consider ca o masura mai potrivita pentru el ar fi una de ocrotire precum interdictia judecatoreasca si tratamentul ambulatoriu.Dati'mi un sfat cum sa procedez in acest sens,mai ales ca acum s-a ivit aceasta oportunitate si ar fi mai putin costisitor daca expertiza ar fi solicitata de catre un organ judiciar.
Va multumesc.
Cercetarea penala se va extinde si asupra evenimentului produs in arestul preventiv.
CpP mentioneaza:
- ART. 184 Expertiza medico-legală psihiatrică
(3) Expertiza medico-legală psihiatrică se efectuează după obtinerea consimtământului scris al persoanei ce urmează a fi supusă expertizei, exprimat, în prezenta unui avocat ales sau din oficiu, în fata organului judiciar, iar în cazul minorului, si în prezenta reprezentantului legal.
Obtinerea consimtamantului scris al persoanei care urmeaza a fi expertizata este obligatorie.
Acest articol 184 are 28 de aliniate in care se trateaza aspecte legate de eferctuarea expertizei psihiatrice. Avocatul din oficiu, cunoscand amanuntele din dosar, poate stabili la ce aliniat sa apeleze.
Două întrebări
Zebedeu
Având în vedere că expertiza medico-legală psihiatrică se efectuează după obţinerea consimţământului scris și exprimat al persoanei ce urmează a ... (vezi toată discuția)
O întrebare
Zebedeu
Art. 184
[i]Expertiza medico-legală psihiatrică
(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau ... (vezi toată discuția)