Buna ziua, suntem o societate cu 3 asociati avand pondere 33.4, 33.3 respectiv 33.3 actiuni. Societatea a fost infiintata din 2014 de catre mine (fiind unic asociat pana in 2018) iar actionariatul s-a schimbat in 2018. In firma au ramas dividende nescoase pe perioada aceasta pe care doresc sa le scot, iar in actul constitutiv nu a fost mentionata nici o clauza speciala cu privire la asta in momentul schimbarii actionariatului. Cu asociatii am ajuns la un acord comun ca ei sa imi cedeze toate dividendele aferente anului 2017, iar acum ma aflu in situatia in care nu stiu temeiul legii prin care ei sa poata distribui/ceda mie aceste dividende intr-o formula diferita fata de impartirea egala cf. noului actionariat.
Este legal acest lucru si cum se poate justifica in hotararea AGA?
Multumesc
Daca acelea au fost alocate prin hotarare a adunarii generale dar nu s-au platit inca, doar actionarul care era la registrul comertului la data adunarii generale va trebui mai intai sa isi incaseze drepturile cuvenite. Nu se pune problema sa cedeze cineva in favoarea altcuiva.
Daca profitul acelor ani nu a fost inca repartizat ca dividende si asta se va face acum dupa ce s-au inmultit actionarii, atunci toti vor putea beneficia conform procentului detinerii din capitalul social.
In regula, aceste dividende nu au fost repartizate iar toti asociatii au fost de acord ca acestea sa fie repartizate mie in momentul de fata. Ce nu stim este cum putem face acest lucru/daca putem face printr-o hotarare AGA repartizarea. Multumesc de raspuns