Buna seara.In timpul casatoriei am mostenit un apartament pe care l am vandut.As vrea sa stiu daca suma primita pe el se considera bun comun sau bun propriu. Eu (sotia) as vrea sa imprumut sotul cu o suma destul de mare pt ca acesta sa o investeasca in firma noastra(srl). As vrea sa stiu daca pot face la notar un act cum ca il imprumut cu aceasta suma,iar in cazul divortului sa fie obligat sa mi o restituie,de comun acord.Sau teoretic desi apartamentul era al meu,banii acum sunt comuni,si nu pot face nimic? Va multumesc!
1. mostenirea primita este bun propriu, deci si suma rezultata din vanzarea acesteia este tot bun propriu;
2. puteti imprumuta sotul, imprumutul facut la notar se va taxa cel mai probabil la valoarea acestuia;
3. restituirea se va face fie de buna voie, fie prin executare, indiferent daca faceti contractul la notar sau nu;
4. de ce imprumutati sotul sa investeasca in firma la care sunteti asociati si nu imprumutati direct firma?
Sincer cred ca ar trebui sa discutati pe larg toate aceste aspecte, inclusiv situatia de fapt cu un avocat, par sa existe cam multe confuzii.
Imprumutand societatea deveniti creditorul acesteia, distinct de calitatea de asociat. Prin graficul de rambursare dvs decideti la ce moment primiti plata ratelor si nu are absolut nici o legatura cu starea casatoriei.
In cazul insolvabilitatii firmei, deveniti creditorul chirografar al acesteia (daca nu exista garantii accesorii la imprumut) si va inscrieti la masa credala cu ceea ce a ramas neplatit din imprumut la momentul acela impreuna cu ceilalti creditori.
Ca asociat, este posibil sa primiti o parte din activul ramas in urma unei lichidari voluntare de pilda, dar numai dupa ce creditorii firmei au fost platiti, adica inclusiv imprumutul acordat de dvs.
Puteti insista pentru un imprumut acordat sotului insa (1) nu vad cum v-ati putea impotrivi daca acesta foloseste suma imprumutata in alt scop decat cel declarat, (2) nu inteleg cum il veti convinge pe sot sa va restituie in timpul casatoriei impotriva vointei sale si (3) in cazul unui divort veti avea doar o creanta mai mare impotriva acestuia pe care va trebui sa o puneti in executare la rand cu toate celelalte sume pe care ar putea sa le datoreze. sau poate sa platiti dvs o sulta mai mica daca optati sa pastrati bunurile comune..
Partaj
NicoMincu
Buna ziua,am divorțat de soț la notar.
Urmează sa facem Partajul.
Am deținut împreuna un imobil pe care l-am vândut in timpul căsătoriei.Sumele ... (vezi toată discuția)
Credit chirografar
dll
Buna ziua ...
numele meu este DAN si am nevoie de sfatul dvs. pentru situatia in care ma aflu :
In data de 09.04.2010 am imprumutat o persoana fizica ... (vezi toată discuția)