avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general reducere comerciala la facturi
Discuție deschisă în Contabilitate în general

reducere comerciala la facturi

buna ziua. Daca pe o factura de la un furnizor , dupa enumerarea articolelor cumparate, apare o precizare de genul "aceasta factura contine o reducere comerciala (fara TVA) in suma de lei 700", va rog sa -mi spune-ti cum se contabilizeaza aceasta reducere. Va multumesc.#-o
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 16:15, 2 Noiembrie 2009
temeiul legal in baza caruia a fost emisa factura este :
art 137
3) Baza de impozitare nu cuprinde următoarele:

a) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile şi alte reduceri de preţ, acordate de furnizori direct clienţilor la data exigibilităţii taxei;
si norme :
19. (1) În sensul art. 137 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, rabaturile, remizele, risturnele, sconturile şi alte reduceri de preţ nu se cuprind în baza de impozitare a taxei dacă sunt acordate de furnizor/prestator direct în beneficiul clientului la momentul livrării/prestării şi nu constituie, în fapt, remunerarea unui serviciu sau unei livrări. În acest scop în factura emisă se va consemna contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fără taxă, iar pe un rând separat se va înscrie suma cu care este redusă baza impozabilă, care se scade. Taxa pe valoarea adăugată se aplică asupra diferenţei rezultate

inreg contab
%=4011
3...
4426
4011=767 700 lei

Asta stiam si eu, in cazul meu , reducerea comerciala este deja scazuta din baza de impozitare, este calculat TVA-ul, apoi se specifica ca la valoarea facturii se aplica o reducere comerciala de 700 lei, fara a mai face scaderea. Preturile produselor sunt deja diminuate cu reducerea comerciala. Cum fac?
Faceti receptia la pretul de pe factura si atit.
Reducerea financiara este cea care este trecuta pe venituri in momentul facturarii, cea comerciala afecteaza pretul de achizitie.
Chiar daca furnizorul v-ar fi explicitat in factura modul de acordare a reducerii comerciale, adica valoare initiala fara TVA x+700, apoi reducere comerciala -700 si TVA = x*19%, Dvs ati fi contabilizat tot:

% = 401 x*1.19
371 x
4426 x*19%

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva discount acordat vanzarilor de medicamente anamariacelik anamariacelik pentru fidelizarea clientilor la o farmacie s-a luat masura ca sa se acorde discount de 10 % . suma acordata de 10% este purtatoare de tva? intreb pentru ca ... (vezi toată discuția)
Bon fiscal cu discount b_mihaela b_mihaela buna ziua . am nevoie de ajutor:cum inregistrez in contabilitate, ca furnizor,un bon fiscal care are inregistrat si reducere?am inteles ca nu se mai ... (vezi toată discuția)
Contul 767? denisa2011 denisa2011 buna seara, am o factura de discount de la un furnizor, trec 767 cu minus?? (vezi toată discuția)