buna ziua. Daca pe o factura de la un furnizor , dupa enumerarea articolelor cumparate, apare o precizare de genul "aceasta factura contine o reducere comerciala (fara TVA) in suma de lei 700", va rog sa -mi spune-ti cum se contabilizeaza aceasta reducere. Va multumesc.#-o
temeiul legal in baza caruia a fost emisa factura este :
art 137
3) Baza de impozitare nu cuprinde următoarele:
a) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile şi alte reduceri de preţ, acordate de furnizori direct clienţilor la data exigibilităţii taxei;
si norme :
19. (1) În sensul art. 137 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, rabaturile, remizele, risturnele, sconturile şi alte reduceri de preţ nu se cuprind în baza de impozitare a taxei dacă sunt acordate de furnizor/prestator direct în beneficiul clientului la momentul livrării/prestării şi nu constituie, în fapt, remunerarea unui serviciu sau unei livrări. În acest scop în factura emisă se va consemna contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fără taxă, iar pe un rând separat se va înscrie suma cu care este redusă baza impozabilă, care se scade. Taxa pe valoarea adăugată se aplică asupra diferenţei rezultate
Asta stiam si eu, in cazul meu , reducerea comerciala este deja scazuta din baza de impozitare, este calculat TVA-ul, apoi se specifica ca la valoarea facturii se aplica o reducere comerciala de 700 lei, fara a mai face scaderea. Preturile produselor sunt deja diminuate cu reducerea comerciala. Cum fac?
Faceti receptia la pretul de pe factura si atit.
Reducerea financiara este cea care este trecuta pe venituri in momentul facturarii, cea comerciala afecteaza pretul de achizitie.
Chiar daca furnizorul v-ar fi explicitat in factura modul de acordare a reducerii comerciale, adica valoare initiala fara TVA x+700, apoi reducere comerciala -700 si TVA = x*19%, Dvs ati fi contabilizat tot:
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.