avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Bonuri de masa in salariu ?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Bonuri de masa in salariu ?

Buna ziua,
Va rog sa-mi precizati care este procedura pentru "mutarea" tichetelor de masa in salariul si daca este avantajoasa pentru angajat.
Pe un exemplu concret : valorea tichetelor = 300 lei/luna(impozitul aferent tichetelor de masa, in prezent, este dedus din salariu).
Salariu net= 2000 lei.
Care este valoarea salariului net dupa acest transfer ?
Va multumesc !

Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2018
HYP, utilizator
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 15:17, 6 Iunie 2018
Buna ziua,
Tichetele de masa reprezinta un instrument de motivare a salariatului, deci niciodata nu va reprezenta un avantaj "mutarea" lor in salariu, nici pt salariat si nici pt angajator.
Aceasta "mutare" se face prin majorarea salariilor, astfel incat salariatul sa beneficieze de acelasi venit net avut anterior: salariu net + valoarea tichetelor.
Dezavantaj angajator:
- majorarea salariului net al angajatului presupune un salariu brut mai mare si implicit cresterea costurilor cu salariile ale angajatorului. Vor creste contributiile achitate la bugetul de stat.
- posibile conflicte viitoare cu angajatii intrucat angajatorul va fi tentat sa nu majoreze noile salarii brute, rezultate in urma acestei operatiuni, atunci cand vor creste salariile minime.
- imposibilitatea diminuarii salariului fara acordul salariatului, in timp ce numarul de bonuri poate fi diminuat daca exista o procedura de acordare a acestora, etc.
Dezavantaj salariat:
- tocmai posibilitatea ca angajatorul sa nu majoreze aceste noi salarii atunci cand vor creste salariile minime,
- desi valoarea tichetelor creste anual, s-ar putea ca angajatorii sa nu modifice valoarea noilor salarii, pentru a se pastra echilibrul venitului net.
- lipsa unui pachet salarial compus din salariu, tichete, etc, face ca negocierea salariatului cu patronatul in vederea obtinerii unui anumit venit net (in mediul privat) sa fie mult ma dificila, etc.
Mai multe despre tichete: [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie concediu de maternitate si indemnizatie ccc cr2901 cr2901 Buna ziua. Tichetele de masa se considera in calculul indemnizatiei concediului de maternitate sau doar a indemnizatiei CCC? Acestea sunt mentionate separat ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa vs salar net Adrian2684 Adrian2684 Buna ziua , lucrez la o companie care recent dupa majorarea tichetelor de masa , au aplicat urmatoarea procedura interna pentru ca salariile sa nu fie marite ... (vezi toată discuția)
Baza calcul indemnizatie crestere copil Calinutza Calinutza Buna ziua ,va rog sa imi spuneti daca salariul lunar brut este de 4026 lei, care este venitul net,venit care se lua in considerare la calculul indemnizatiei ... (vezi toată discuția)