avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dobanzi moratorii prin actiune separata??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dobanzi moratorii prin actiune separata??

Instanta a admis dobanzi legale.
Pot sa introduc actiune separata pt dobanzi moratorii??
Sau s'a prescris??
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 08:51, 8 Iunie 2018
Art. 1535

Daunele moratorii în cazul obligaţiilor băneşti

(1) În cazul în care o sumă de bani nu este plătită la scadenţă, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenţă până în momentul plăţii, în cuantumul convenit de părţi sau, în lipsă, în cel prevăzut de lege, fără a trebui să dovedească vreun prejudiciu.

Art. 1017

Determinarea dobânzii

(1) Dacă părţile nu au stabilit nivelul dobânzii pentru plata cu întârziere, se va aplica rata dobânzii de referinţă stabilită de Banca Naţională a României. Rata de referinţă în vigoare în prima zi calendaristică a semestrului se aplică pe întregul semestru.

(2) Creanţa produce dobânzi după cum urmează:
3. în celelalte cazuri, de la data la care debitorul a fost pus sau este de drept în întârziere, potrivit legii.

. Art. 1522

Punerea în întârziere de către creditor

(1) Debitorul poate fi pus în întârziere fie printr-o notificare scrisă prin care creditorul îi solicită executarea obligaţiei, fie prin cererea de chemare în judecată.

Dobânzile având un caracter accesoriu drepturilor salariale sunt supuse aceluiaşi regim juridic şi în ceea ce priveşte termenul în care creditorul le poate valorifica.

Dreptul material la acţiune, respectiv dreptul de a solicita daunele interese moratorii sub forma dobânzilor legale s-a născut la data scadenţei creanţei constând în drepturile salariale recunoscute prin titlurile executorii.

Întreruperea cursului prescripţiei pentru creanţa principală a avut ca efect întreruperea cursului şi pentru accesoriile creanţei, respectiv pentru dobânzile legale, motiv pentru care de la fiecare plată făcută de către debitor a început să curgă un nou termen de prescripţie.

Pentru aceste considerente, în mod corect instanţa de fond a considerat că termenul general de prescripţie de trei ani nu s-a împlinit, iar creditoarele au dreptul să solicite daunele, moratorii sub forma dobânzilor legale încă de la data scadenţei creanţei principale,

Art.3alin(2)OG 13 2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti
Rata dobânzii legale penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 4 puncte procentuale.
Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2018
aidu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanzi si inflatia la zi pentru drepturi banesti castigate in instanta Lungu Constantin Lungu Constantin Va rog cum se calculeaza actualizarea cu rata inflaţiei precum şi cu dobânda legală la suma respectivă, a drepturilor banesti castigate in instanta ? (vezi toată discuția)
Restituire imprumut in transe eugen82 eugen82 Cu mai bine de un an in urma am imprumutat pe cineva cu suma de 10.000 euro pentru 3 luni. Am redactat in scris un act. I-am dat numarul meu de cont in ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati larisarazvan larisarazvan Buna ziua Doua societati au incheiat un contract de furnizare servicii. In contract au prevazut termenul scadent de la care curg penalitati de intarziere ... (vezi toată discuția)