avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... decizie de sanctionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

decizie de sanctionare

Buna ziua ,as dori si eu o lamurire despre o decizie de sanctionare.Faptele s-au petrecut in felul urmator:(sunt asistentul directorului)intr-o zi a sunat telefonul iar din cauza ca directorul era ocupat mi-a zis sa spun ca nu este in birou,zis si facut,dar in urmatoarele cinci minute a deschis usa persoana care a telefonat si de aici a inceput tot scandalul.A doua zi am fost acuzat ca sunt mincinos,m-am trezit cu administratorul firmei pe cap care m-a pus sa dau declaratie si m-a amenintat cu concedierea.Mi s-a intocmit referat unde era mentionat "comportament necorespunzator fata de seful unitatii" si avertisment cu desfacerea contractului de munca pe luna in curs.Nu am semnat aceasta decizie pentru ca nu am considerat ca am avut un comportament necorespunzator fata de seful unitatii ,persoana in cauza fiind o colega.Dupa un timp am primit alta decizie de sanctionare in care era scris"furnizare de informatii false cu privire la prezenta personalului la serviciu" si avertisment scris .Este corect ceea ce se intampla?Cu ce ma poate afecta acest avertisment scris? Imi poate desface contractul de munca ?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:18, 2 Noiembrie 2009
Atata timp cat nu s-a respectat procedura prevazuta de lege privind cercetarea disciplinara prealabiala atat avertismentul cat si decizia de incetare sunt lovite de nulitate absoluta.
Atata timp cat avertismentul este lovit de nulitate absoluta el nu poate fi considerat ca argument valabil pentru o viitoare cercetare disciplinara prealabila.
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
Bogdan Ionita, Consilier juridic
Sunt si nu sunt de acord cu cele spuse de dl. Ionita.
Sunt de acord ca daca nu s-a respectat procedura de cercetare disciplinara, decizia de sanctionare cu avertisment este nula sau anulabila.
Insa, chiar nula absolut sa fie, nulitatea trebuie constatata de o instanta de judecata: adica o actiune in instanta, pe care, daca decizia este nula absolut, o veti castiga "de pe masa", foarte usor...
Insa salariatul personal nu poate constata ca actul e nul absolut, tot trebuie o hot. jud. Daca decizia ar fi de concediere (juridic sanctiunea e sanctiune, si sunt diferente mici intre ele, ca mod de producere a efectelor/anulare), nula absolut, poate salariatul sa zica intr-o buna dimineata: concedierea mea e nula, eu vin la lucru? Evident nu poate, si tot este nevoie de mijlocirea instantei.

Si aici intervine dezacordul meu: daca salariatul nu s-a adresat cu contestatie instantei de judecata, in termenul legal, si nu s-a constatat nulitatea / dispus anularea deciziei, ea isi produce toate efectele (reduse, practic, in cazul avertismentului).
Deci in acest caz, pana nu este anulata in instanta, avertizarea constituie un qvasi - cazier disciplinar, si la o noua abatere se poate sustine cu succes de catre angajator ca salariatul are un trecut "indisciplinat", si ca el, angajatorul a fost de buna credinta dorind indreptarea angajatului, respectand gradualitatea sanctiunilor, dar nu s-a putut...

Din pacate pentru cazul de fata, termenul de contestare al sanctiunii este 30 de zile, dupa care avertismentul nu se mai poate contesta cu succes (peste 2 ani, de ex, cand ar mai interveni o cercetare). Adica nu se va putea anula atunci in instanta, daca nu s-a anulat acum, si va produce efecte depline.

Revenind la topic, @macaroana: nu imi pt da sema din ce povestiti daca a avut loc o cercetare disciplinara legala sau nu:
1. ati fost invitat la sedinta? cum, si cu cat timp inainte de sedinta ati primit invitatia?
2. cum a decurs sedinta?
3. cum/cand ati dat declaratia?
4. aveti sindicat in unitate?
5. cand - data - si cum ati primit decizia? ce data are decizia?
6. ce continut avea referatul de care vorbiti? ce data avea?
7. directorul ale carui ordine le-ati urmat ce zice de toata povestea asta? el a fost invitat la sedinta de cercetare?

@monya
Pentru a aplica sanctiunea disciplinara a reducerii salariului, trebuie sa urmati procedura legala de cerecetare disciplinara.
Multumita d-lui Tudor Valeriu, gasiti la documente utile ceea ce trebuie sa stiti despre aceasta procedura. Dupa ce veti respecta intocmai procedura (cu mare grija la toate etapele, si sa stiti ca dureaza putin) nu veti ajunge la act aditional, ci la o decizie de sanctionare. Succes!
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
smeagull, utilizator
monyb a scris:

eu am o angajata la care trebuie sa-i reduc salariu de baza cu 10% ca sanctiune disciplinara, intrebarea este cum procedez , trebuie facut vreun act adtional sau cum se face
precize ca cercetarea disciplinara sa facut deci actele sunt in regula


Aplicarea sancţiunilor disciplinare nu se face în mod arbitrar de către angajator, ci ca urmare a unor reguli procedurale, care sunt stabilite în scopul de a asigura eficienţa combaterii unor acte şi comportamente dăunătoare muncii, şi de a stabili cu exactitate faptele, de a garanta dreptul de apărare al salariatului.
În vederea cercetării disciplinare prealabile, salariatul urmează să fie convocat în scris de persoana împuternicită de angajator să realizeze cercetarea, precizându-se : obiectul; data; ora; locul întrevederii.

În cursul cercetării, salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să aducă toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare. De asemenea, salariatul poate fi asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este, în virtutea scopului pentru care aceste organizaţii sunt constituite, de a apăra drepturile membrilor lor.

Discuţiile purtate între reprezentatul angajatorului desemnat să efectueze cercetarea prealabilă şi salariat se consemnează într-un proces verbal ce are rolul de a reda împrejurările şi condiţiile în care a fost săvârşită abaterea, precum şi declaraţiile autorului acesteia.

Următoarea fază a cercetării va fi stabilirea sancţiunii disciplinare ce va fi aplicată salariatului în raport de gravitatea faptei.

Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei. Valabilitatea deciziei de sancţionare este condiţionată de respectarea ambelor termene cumulativ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara victor11 victor11 Buna ziua. Se poate sanctiona un angajat, in urma unei abateri disciplinare fara ca acesta sa fie audiat de comisia de disciplina ? Exemplu : angajatul ... (vezi toată discuția)
Conflict munca carmenstan carmenstan am fost plecata in strainatate in timpul concediului de odihna ,nu am reusit sa-mi rezolv poblemele familiale si am sunat la serviciu , la intelegere cu seful ... (vezi toată discuția)
Ajutor Liviu Popescu Liviu Popescu Anul trecut in luna noiembrie am fost concediat pentru faptul ca am acumulat trei avertisemente in decursul unui an de zile pentru o fapta prev. in r.o.i. sub ... (vezi toată discuția)