avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident fatal la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident fatal la locul de munca

Un angajat al unei firme de bransamente electrice s-a urcat pe un stalp pentru reparatii fara un cablu de siguranta, s-a curentat si a murit. Ce raspundere are angajatorul in acest caz?
Lucratorul nu a murit pentru ca nu era asigurat (conform prevederilor din Cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentului individual de protectie aprobate prin HG nr. 1048/ 2006), la locul bransamentului. Inteleg ca s-a electrocutat (cauza exacta se va stabili prin PV de cercetare AM), a cazut de la inaltime si a decedat.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit.f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5 lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
ITM va cerceta evenimentul produs si va stabili cauza producerii evenimentului si responsabilitatile intr-un proces verbal.
-art. 29 (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectuează după cum urmează:
b) de către inspectoratele teritoriale de muncă, în cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidentă sau confirmată, deces, accidente colective, incidente periculoase, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă lucrătorilor la angajatorii persoane fizice, precum şi în situaţiile cu persoane date dispărute;
(2) Rezultatul cercetării evenimentului se va consemna într-un proces-verbal.
Este foarte important ce se va stabilii de catre reprezentantii ITM in procesul verbal de cercetare a evenimentului la capitolele k) cauza producerii evenimentului si l) alte cauze care au concurat la producerea evenimentului. Daca in urma celor stabilite aici se vor stabili doar responsabilitati ale angajatorului sau reprezentantilor acestuia se poate merge pana la condamnarea penala a responsabililor,si despagubiri acordate urmasilor. Cunosc un caz in care o lucratoare a fost electrocutata si in urma cercetarilor au fost trimisi in judecata directorul tehnic si trei electricieni. Hotararea definitiva obtinuta dupa 2-3 ani a fost de condamnare doi ani cu suspendare a celor patru, despagubiri platite familiei in solidar de societate si cei patru de 400.000 lei si o renta platita copilului pana isi va termina studiile, dar nu mai mul de data la care va implini 25 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infarct in timpul orelor de program dorel05 dorel05 sunt taximetrist,iar in timpul orelor de munca am suferit un infarct...am fost luat de salvare,transportat la spital si operat de urgenta(angioplastie ... (vezi toată discuția)
Accident de muncă Marius Baraboi Marius Baraboi Dacă am fost muşcat de un câine în timpul exercitării profesiei, şofer distribuitor, cum se traduce acest incident ? Ce pot face în continuare legal ??? (vezi toată discuția)
Buna ziua , daca in unitate un salariat sufera un accident vascular ... MariaTocileanu MariaTocileanu Buna ziua , daca in unitate un salariat sufera un accident vascular in timpul programului de lucru este considerat accident de munca? Se comunica la ITM?Va ... (vezi toată discuția)