avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se poate face schimb de terenuri după ce au fost ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se poate face schimb de terenuri după ce au fost emise certificatele de moștenitor, astfel încât și în acte să se producă transferul de proprietate?

In urma decesului parintilor se dezbate succesiunea si fiecare copil primeste prin partaj voluntar partea sa din mostenire.
Dupa cativa ani cele 2 surori vor sa faca un schimb de terenuri, cam de aceeasi dimensiune, doar ca situate in alta parte.
Cum pot face acest schimb de terenuri astfel incat si in acte sa se produca acest transfer de proprietate?
Se face la notar pur si simplu sau trebuie act de vanzare-cumparare?
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: virgil1950 , utilizator 12:12, 10 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa incheie la notar un contract de schimb.
Ca efecte, sunt 2 vanzari, in acelasi act.
Contractul de schimb are acelasi regim ca si contractul de vanzare cumparare?
Imi puteti spune ce acte imi trebuiesc si ce taxe trebuiesc platite?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este supus acelorasi reglamentari ca si contractul de vanzare cumparare.
Taxele depind de valoarea terenurilor.
Trebuie actele de proprietate in original, documentatia cadastrala a fiecarui teren, certificat de atestare fiscala pentru fiecare teren, care atesta plata taxelor si impozitelor la zi, adeverinta de la Registrul Agricol pentru fiecare teren, daca unul dintre ele sau ambele terenuri se afla in extravilan, trebuie indeplinita procedura prevazuta de legea 17/2014 privind exercitarea dreptului de preemtiune (proprietarul terenului respectiv trebuie sa depuna oferta de vanzare la Primarie, oferta care va sta afisata 30 de zile. Daca la finalul acestui termen, nici un preemptor- statul, arendasul, coproprietarii si vecinii- nu isi manifesta intentia de cumparare, Primaria elibereaza o adeverinta ca vanzarea este libera), actele de identitate si certificatele de casatorie.
" Dispoziţiile privitoare la vânzare se aplică, în mod corespunzător, şi schimbului" atunci cand vorbim de dispozitiile cuprinse in Codul Civil.
In ceea ce priveste legea speciala 17/2014, nu exista nici un fel de prevederi care sa asimileze operatiunea juridica de schimb vanzarii. Desi plina de inadvertente, din acest punct de vedere legea este destul de clara vorbind, de fiecare data, de "instrainarea prin vanzare". Cata vreme legiuitorul a ales sa specifice "prin vanzare" ar insemna sa adaugam la lege.
Contractul de schimb nu intra sub incidenta legii 17/2014.
Ar fi si impropriu, cata vreme vanzatorul nu vrea bani ci vrea un alt (anume) teren, cum ar putea vreun preemtor sa plateasca "pretul"?
certificatul nu reflecta ca ai taxele platite la zi ,, pe cadastrist nu-l intereseaza plata impozitelor ci valoarea de impozitare a imoobilui

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputernicire la notar ContSters359110 ContSters359110 verisoara mea spune ca are de la unchiul meu( tatal ei inca in viata) imputernicire de la notar , cum ca, poate sa vanda un teren parte a unchiului meu. ... (vezi toată discuția)
Legea de vanzare-cumparare a terenurilor agricole 17/2014 heavenz heavenz Intrebarea mea se refera la legea 17/2014 , detinem 20HA la asociatie si vroiam sa va intreb legat de aceasta noua lege, noi vom depune oferta la Primarie de ... (vezi toată discuția)
Cum sa inchei un contract de vanzare-cumparare teren agricol intre arendator si arendas, dupa efectuarea formalitatilor de publicitate? vlsdan vlsdan In urma intelegerii de comun acord (arendator - arendas) a fost convenit pretul si conditiile vanzarii-cumpararii terenului agricol aflat in arenda, dupa ... (vezi toată discuția)