avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea de vanzare-cumparare a terenurilor agricole ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea de vanzare-cumparare a terenurilor agricole 17/2014

Intrebarea mea se refera la legea 17/2014 , detinem 20HA la asociatie si vroiam sa va intreb legat de aceasta noua lege, noi vom depune oferta la Primarie de exemplu cu 3500 euro/Ha.
In termen de 30 de zile nu primim nici o oferta si primim aviz de vanzare libera.
Apoi noi putem vinde terenul agricol la Orice Pret? eu am inteles din legea 17/2014 ca se poate vinde ulterior obligatoriu cu un pret cel putin egal cu cel din oferta de la primarie, adica nu vom putea scadea pretul sub 3500 de euro/Ha
Ultima modificare: Duminică, 15 Iunie 2014
heavenz, utilizator
Cel mai recent răspuns: heavenz , utilizator 19:59, 15 Iunie 2014
DA.
Pretul minim este cel afisat la Primarie

În esență, potrivit proiectului de norme metodologice propus, anterior vânzării unui teren agricol extravilan, proprietarul este obligat să înregistreze la primăria din raza unității administrativ teritoriale unde se află situat terenul, o cerere prin care să solicite afișarea ofertei de vânzare, împreună cu o serie de documente justificative privind dreptul de proprietate asupra acestuia. Scopul este de a aduce la cunoștința preemptorilor, adică persoanelor care au prioritate la achiziționarea unui astfel de teren, cum sunt coproprietarii, arendașii, vecinii și statul român prin Agenția Domeniilor Statului, intenția proprietarului de a înstrăina terenul și oferta de vânzare. În final, preemptorii au posibilitatea să cumpere terenul, cu prioritate, la prețul propus prin oferta de vânzare.
În cazul în care vânzarea terenului s-ar face cu nerespectarea procedurii menționate, preemptorii ar putea solicita anularea unor astfel de tranzacții. În cazul în care niciuna dintre persoanele care au prioritate nu este interesată de cumpărarea terenului, primăria va emite o adeverință care atestă faptul că s-a parcurs procedura și că terenul este liber la vânzare la prețul solicitat de vânzător prin oferta de vânzare. Dacă însă unul dintre preemptori își manifestă intenția de a cumpăra terenul, calitatea acestuia pentru a cumpăra terenul cu prioritate va fi supusă unei analize amănunțite de către direcțiile pentru agricultură și dezvoltarea rurală județene sau de către direcția tehnică de specialitate din cadrul ministerului, după caz. În urma acestei analize, fie se va emite un aviz final pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare, fie se va emite un aviz negativ, în cazul în care persoana respectivă nu deține calitatea de potențial cumpărător în condițiile legii.
Va multumesc frumos pentru raspuns!

Sa inteleg ca pretul il voi stabili eu , nu primaria, notariatul sau legea aceasta?

Iar ulterior in urma avizului primit dupa ce s-a nu s-a primit nici un aviz de la nici un preemtor pretul nu poate fi in nici un caz mai mic decat cel cerut in oferta de la primarie , DAR mai mare poate fi ? spre exemplu daca am avut o oferta la primarie de 3500 e/ha apoi sa cer 4000e/ha ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formalitati de indeplinit la vanzare teren extravilan shoni17 shoni17 Buna ziua! Doresc sa vand o suprafata de teren agricol - extravilan, cultivat cu vita de vie. Va rog sa-mi comunicati ce formalitati am de ... (vezi toată discuția)
Pretul de vanzare teren poate fi mai mare decat cel anuntat la primarie? Marina44 Marina44 Buna ziua, am anuntat la primarie pretul de 2000 euro/ha pentru vanzarea a 5 hectare. Nici arendasul, nici vecinii, nici statul nu si-au exprimat dorinta de a ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren extravilan agricol.vreau sa vand un teren agricol ( extravilan agricol ) . arendatorul ... fstver fstver Vreau sa vand un teren agricol ( extravilan agricol ) . Arendatorul si-a facut uz de dreptul de preemptiune si a acceptat pretul cerut. Dupa obtinerea tuturor ... (vezi toată discuția)