avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Firma rau-platnica
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Firma rau-platnica

buna ziua,

sunt agent comercial la o firma de distributie si una din firmele carei i-am dat marfa (cu factura) refuza sa imi faca plata desi a trecut ceva timp. ma tot amana si pt ca banuiesc ca se gandeste sa nu mai plateasca deloc as vrea sa stiu daca exista vreo modalitate legala sa o oblig sa faca plata pe baza facturii, intrucat nu am un contract de colaborare cu aceasta firma.

multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ALEXANDRA TAN , Consilier juridic 14:55, 2 Noiembrie 2009
trebuie sa urmati procedura legala in materie comerciala. Sa formulati o conciliere, potrivit art.720 cod pr. civila.
Ulterior, sa formulati o actiune in instanta, fie pe calea ordonantei de plata, fie pe cea a dreptului comun, functie de actele pe care le detineti si functie de aceptul facturii emise de dvs.Contactati o persoana de specialitate care, verificand actele, va va sfatui ce cale trebuie urmata pentru a obtine in cel mai scurt timp posibil, un titlu executor.
In mod normal, numai pe baza facturilor (daca nu exista si un contract care sa justifice emiterea respectivelor facturi, ori macar o comanda ferma in acest sens), cererea de emitere a ordonantei sau a somatiei de plata nu prea este admisibila. Depindeti foarte mult de aprecierile instantei cu privire la certitudinea creantei. Procedura ordonantelor, respectiv a somatiilor de plata este una urgenta care nu lasa a se efectua verificari cu privire la fondul problemei. Instanta poate doar sa verifice "legalitatea" emiterii facturilor, respectiv, certitudinea creantei (daca aceasta este in mod clar evidentiata intr-un inscris), lichiditatea ei ( daca este intrutotul determinata sau macar determinabila in temeiul inscrisurilor detinute) si exigibilitatea (respectiv daca datoria a ajuns la termen). Daca nu puteti dovedi vreunul din aceste trei elemente, cererea ar fi inadmisibila, motiv pentru care v-as sfatui sa mergeti pe calea dreptului comun, respectiv art. 720 indice 1 C.pr.civ. (conciliere prealabila, inainte de promovarea in fata instantei a actiunii propriu-zise) dupa care inregistrarea actiunii in pretentii.

O zi buna.
Buna ziua.
Societatea la care lucrati dvs.poate inainta cerere pe somatia de plata (OUG5/2001)
conditia esentiala este ca debitul sa fie cert,lichid si exigibil iar facturile sa fie semnate si stampilate obligatoriu de catre firma debitoare.
Este o procedura simpla si eficienta si dupa castigarea procesului o investiti cu formula executorie.Nu lasati sa mai treaca timpul daca are peste 30 zile de intarziere.
Succes.
Cu respect,Alexa...
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2009
ALEXANDRA TAN , Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul platii daca un debitor refuza sa faca plata (din diverse motive: lipsa banilor, bataie de joc) in urma primirii unei somatii de plata care este urmatorul pas care ar ... (vezi toată discuția)
La ce instanta se introduce o somatie de plata ? discover discover Buna seara , valoarea sumei ptr care vreau sa fac aceasta somatie este de ordinul miilor (in lei noi). La ce instanta depun somatia ? Ce taxe /timbre ... (vezi toată discuția)
Sfat va rog sa vind sau cesionez creanta ? vrica vrica Am contract, am PVRF, am facturi neincasate,scadenta facturilor din Sept 2009,debitor din Ramnicu Valcea,firma activa.Ce ma sfatuiti ca sa pot incasa urgent ... (vezi toată discuția)