avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cunoasteti cumva un avocat care s-a reprezentat singur ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cunoasteti cumva un avocat care s-a reprezentat singur in procesul civil si a obtinut cheltuielile cu avocatul?

M-ar interesa daca cunoasteti vreun caz in care o persoana care are calitatea de avocat s-a angajat singur si instanta i-a acordat cheltuielile cu onorariul de avocat.
Adica persoana fizica X angajeaza firma de avocat cu titulatura X.

As vrea sa dau pe o entitate cu personalitate juridica in judecata si doresc ca sa fiu platit ca sa deschid procesul in calitate de avocat.

Nu doresc sa angajez alt avocat pe considerentul ca oricine isi poate alege in mod liber propriul avocat, conform constitutiei.
Cu alte cuvinte, orice persoana poate angaja acel avocat doar eu nu il pot angaja ceea ce consider ca ar fi discriminatoriu.

Ma intereseaza sa imi recuperez onorariul platit la avocat.

Un precedent mi-ar fi de mare ajutor...
Si daca exista ceva nefavorabil jurispudential m-ar interesa ca sa obtin motivarea acelei instante chiar daca nu am fost parte in acel dosar.
Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:41, 13 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Reclamantul ca persoană fizică reclamantă daca se identifică cu calitatea sa de avocat, nu poate fi pusă în discuție reprezentarea sau asistarea sa de către sine.
Prevederile art.29 al.1 și art.31 al.1 din Legea nr.51/95 nu sunt astfel de aplicare, reclamantul neputând fi propriul său client în sensul textului menționat ( art.31 al.1 ).
Art.127 al.1 din Statutul Profesiei de Avocat vizează de asemenea situația dreptului la onorariu al avocatului, pentru acoperirea cheltuielilor efectuate în interesul clientului său, ori la calitatea de client sie însuși a reclamantului nu este posibila vizând aplicabilitatea art.31 al.1 din Legea nr.51/1995.
Sustinerile si apărările formulate sunt făcute personal de către petent, acesta nefiind asistat de către o altă persoană, folosindu-se, prin urmare, de propriile cunoștințe.

Cu titlu de jurisprudenta Decizia 2086/R/2009 a Tribunalului Cluj, si altele.

Asta ar fi opinia majoritara a instantelor raportat la acordarea cheltuielilor de judecata reclamantului care are si calitate de avocat.

Totusi, exista o opine minoritara care apreciaza ca este justificata cererea de acordare a cheltuielilor de judecată deoarece temeiul este reprezentat de culpa procesuală, că legea nu prevede interdicții sau îngrădiri în ce privește dubla calitate de client și avocat si de asemenea ca altfel s-ar crea o discriminare negativă față de celelalte parti din proces, toti avand aceleași drepturi și obligații procesuale toate acestea fiind in concordanta cu jurisprudența CEDO, care a statuat că onorariile avocațiale se recuperează în măsura în care constituie cheltuieli necesare, reale și în limita unui cuantum rezonabil, ținând cont de documentele aflate la dosar.

Decizia 720/2015 pronuntata de Tribunalul Gorj.

Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2018
ContSters82289, utilizator

Decizia 720/2015 pronuntata de Tribunalul Gorj.

Decizia 720/2015 din data de 29.05.2015 pronuntata de Tribunalul Gorj.
ContSters82289, utilizator
Va multumesc pentru raspuns.

Nu am gasit pe net aceste hotarari.
Dvs. cum le-ati gasit?
Imi puteti da un link?

Eu sunt de acord cu opinia Tribunalului Gorj.

Intr-adevar eu sunt obligat sa imi angajez alt avocat daca nu ma pot angaja pe mine si constituie o discriminare daca nu am dreptul garantat de Constitutie de a angaja ce avocat vreau.
Potrivit art. 24 din Constitutie, pe cale de interpretare, orice persoana are dreptul de a-si angaja orice avocat doreste.Dreptul la aparare este garantat.

Pe de alta parte, avocatul are CIF-ul...care poate duce la ideea ca este o alta entitate juridica...fata de persoana fizica in sine...

In procesul civil, in calitate de avocat, fiind platit, chiar si cu o suma mica sunt obligat sa imi dau silinta...
Nu e vorba de litigii mari ci de litigii necesare pe sume mici dar nu pot obtine daune morale si atunci nu am chef sa castig un proces doar ca sa le arat unora ca au gresit...pe gratis...

In acelasi timp sunt si foarte enervante persoanele deoarece fac abuzuri clare si daca nu sunt date in judecata si puse la punct vor continua.
Este stiut faptul ca, cheltuielile cu avocatul si obligarea partii adverse la plata lor are efect inhibatoriu in comiterea de noi abuzuri.

Intre un onorariu relativ redus si obiectul procesului vor fi deosebiri substantiale sub aspect financiar.

Mai exista si problema ca este posibil ca instanta sa reduca cheltuielile cu avocatul fiind vorba de un onorariu mult mai mare decat obiectul procesului.De pilda, pe sume de 20 lei sau 60 lei...

Cand ai la baza un contract civil nu poti obtine daune morale si atunci ca sa dai in judecata pe cineva gratis e o pierdere de timp dar in acelasi timp este si enervant sa nu ii dai in judecata ca vor continua cu abuzurile.

Singura mea grija ar fi cheltuielile cu avocatul intrucat pe fond nu ii cotez deloc cu sanse reale desi ei probabil ca ei ar spera...
Nu cunosc legea si fac niste interpretari contrar legii, eronate, care duc la incalcarea legii si abuzuri.

Altii mizeaza pe faptul ca nu ii da nimeni in judecata...
Daca cineva ia 1 euro de la un milion de oameni este ceva dar daca te judeci pe un euro nu pare nimic...
Ati inteles?

Vatamarea mea este redusa dar nu sunt de acord sa imi fie incalcate drepturile si consider ca se impune sa angajez avocat...care sa isi dea silinta...

CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Am incercat sa va transmit pe mesageria acestui site dar de fiecare data imi da eroare interna.De aceea am rugat pe cineva sa va transmita informatiile pe facebook ptr ca eu nu detin cont. Verificati mesajele. O seara placuta.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Va multumesc pentru raspuns.

Traian Fanea a scris:

Am incercat sa va transmit pe mesageria acestui site dar de fiecare data imi da eroare interna.
Si mie imi da eroare de câteva săptămâni. Nici eu nu mainpot trimite mesaje către utilizatorii acestui site. Nu stiu de ce. Probabil e o problema de funcționare.

Alte discuții în legătură

Avocat care se apara singur in calitate de client.onorariu de avocat CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Intrebarea care se ridica este aceea daca avocatul care se angajeaza singur in baza unui contract de asistenta juridica fiind propriul sau avocat si emitand ... (vezi toată discuția)
Decizia iccj geo26 geo26 ma poate ajuta cineva cu decizia ICCJ nr 914/11.06.1996 referitor la cheltuieli de judecata? sau orice alta decizie in sensul asta? Va multumesc pentru un ... (vezi toată discuția)
Mostenire - plata onorariu avocatial dupa proces mireladolta mireladolta Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca pot gasii un avocat care sa ma reprezinte intr-un proces privind o mostenire caruia sa-i achit onorariul si restul ... (vezi toată discuția)