avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Primii paºi ai traducãtorului autorizat
Discuție deschisă în Traduceri

Primii paºi ai traducãtorului autorizat

As avea o nelamurire.. Vreau sa depun dosar pt obtinerea autorizatiei de traducator, insa nu vreau sa ma apuc acum de traduceri. Se poate ca dupa ce obtin atorizatia sa nu ma duc direct la Adm. Financiara, ci sa aman tot acest demers pt atunci cand ma voi decide sa incep sa fac traduceri? Peste 2 ani de exemplu?Adica, mai este valabil daca ma prezint peste 2 ani dupa obtinerea autorizatiei, de ex., la Tribunal, la Adm. Financiara, imi fac atunci stampila, si toate cele ce urmeaza? Sau tb imediat dupa obtinerea autorizatiei?
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 09:53, 29 Martie 2012
Buna, sunt traducator autorizat din 2007, si in acelasi timp si angajata la un srl. tot ce am facut eu de cand am obtinut auorizatia a fost sa ma inregistrez la tribunal si la finante, sa imi depun declaratia de venit si sa platest pe profit. intrebarea mea este daca mai trebuie sa platesc si somaj,sanate si pensii?

@paula3007

Contributiile sociale obligatorii ce se platesc din veniturile realizate pe PFA, sunt:
- sanatate - 5,5% (aplicat la venitul net, dar nu mai putin 39 ron/luna)
- pensii - 232 ron/luna (nu este cazul dvs. pentru ca sunteti angajata)
- contributia la somaj este facultativa.
In ceea ce priveste declaratiile, in afara de cea pe care ati mentionat-o, cu incepere din 2011, se depune D392 (A platitor de TVA sau B neplatitor de TVA) pana la data de 25 februarie anual, pentru veniturile realizate in anul anterior si declaratia pentru regularizare anuala la casa de sanatate.
O zi buna,
L.C.


dar eu nu inteleg , sunt PFA sau sunt persoana cu profesie liberala? pentrru ca pe certificatul de inregistrare fiscala imi apare asa
: NUMELE - Traducator,
nu-mi apare PFA
si din moment ce angajatorul meu plateste la sanatate pt mine, eu mai trebuie sa platesc odata? si acel 5.5 % sunt anual sau lunar?eu din traduceri am un venit maxim de 1000 lei anual
Din punct de vedere fiscal si al contributiilor la fondul de sanatate, profesiile liberale sunt asimilate PFA-urilor si legea contributiilor e valabila pentru toti cei ce obtin venituri. Legea sanatatii nr. 95/2006 la art 257 (3) prevede ca in cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura salariilor, pensiilor, activitati independente, (PFA), etc., contributia de sanatate se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.

Asigurarile sociale de sanatate pentru PFA cu activitati independente

PFA cu activitati independente sunt asigurate obligatoriu in sistemul de sanatate si trebuie sa achite o contributie de 5,5% din venitul impozabil neplafonat.
Astfel, conform lui Mitel Spataru, Senior Consultant la FinExpert, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (CASS) este reglementata de Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Specialistul FinExpert a explicat ca, potrivit art.257 alin. (1) lit.b din Legea 95/2006, persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice au obligatia platii contributiei pentru asigurarile de sanatate, aplicata asupra veniturilor impozabile realizate din activitati independente care se supun impozitului pe venit. Daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
Contributia pentru asigurarile de sanatate, pentru persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice se plateste trimestrial. Cota prevazuta de legislatie pentru anul 2011 este in procent de 5.5%, aplicat la venitul impozabil neplafonat. Practic se plateste trimestrial pe baza declaratiei de venit estimat cod 220 (deciziei de impunere pentru venitul estimat) la aceleasi date valabile pentru plata impozitului pe venit (15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie) si se regularizeaza odata cu depunerea in anul urmator a declaratiei finale de venituri realizate (cod 200)”, a specificat Mitel Spataru.

Continuarea articolului de mai sus: www.avocatnet.ro/content/art...
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...
Cota contributiilor la sanatate pentru 2012 este la fel ca cea din 2011.

Din pacate legea (stramba:() este egala pentru toti si va inteleg indignarea dar nu va pot spune altceva decat ceea ce scrie in lege.
O zi buna in continuare!
L.C.
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
Laura Ciobeica, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - profesie liberalã traducãtor autorizat sonia1978 sonia1978 Buna ziua! M-ar interesa pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru a deveni traducator autorizat PFA. Am primit autorizatia de la Ministerul Justitiei. Stiu ... (vezi toată discuția)
Autorizatia de traducãtor expirã dacã nu devin pfa? justmyself justmyself Buna ziua, as vrea sa-mi obtin si eu autorizatia de traducator(fiind absolvent al Facultatii de Litere), dar nu vreau sa prfesez pentru moment, motiv pentru ... (vezi toată discuția)
Autorizatie traducator- impozit cristhalia85 cristhalia85 Buna, am primit de curand autorizatia de traducator si as dori sa stiu daca dupa ce o inregistrez la tribunal si nu am venituri trebuie sa platesc ... (vezi toată discuția)