Sunt si asociat si angajat la o firma. Pe langa asta de cateva luni mi-am infiintat si PFA. Cat de curand firma nu o sa mai aiba activitate. In aceste conditii oare as putea intra in somaj?
Da. Avand in vedere ca sunteti contribuabil la fondul pentru somaj din calitatea de salariat, daca aveti un stagiu de 12 luni in ultimele 24, nu exista nici un impediment sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
Observatie: Pentru a obtine aceasta indemnizatie, este necesar sa prezentati o adeverinta de la administratia financiara de care apartineti din care sa rezulte ca nu aveti venituri peste baremurile instituite de L76. Avand in vedere ca ati realizat si realizati venituri ca PFA si posibil aveti si venituri din dividende, s-ar putea sa depasiti acest plafon si in aceste conditii nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
Va multumesc pentru raspuns.
Legat de PFA, este infiintat doar de cateva luni, am depus la AFP declaratia pentru venitul estimat dar venitul net impozabil pentru anul 2009 inca nu s-a stabilit. Legat de dividente aceeasi situatie, inca nu s-au stabilit pentru anul 2009.
In aceasta situatie oare cum se procedeaza?
Solicitati adeverinta pentru somaj de la administratia financiara si vedeti dupa ce primiti adeverinta. Fiti totusi precaut, sa nu va treziti ca va pun sa returnati indemnizatia de somaj.
Va multumesc din nou pentru raspuns.
Nu inteleg in ce sens sa fiu precaut. Nu-mi dau seama daca in calitate de PFA veniturile estimative sunt considerate venituri nete. In cazul in care pe adeverinta eliberata de AFP apar acele venituri atunci probabil nu ma mai pot beneficia de indemnizatia pentru somaj dar daca nu o sa apara acuma ci abia anul viitor?
1. Din Legea 76/2002 (Legea somajului):
Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
2. Dvs. faceti parte din lit.b): PFA = activitati autorizate.
3. La data actuala, indicatorul social de referinta = 500 lei.