avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am renunțat la judecată (în calitate de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Am renunțat la judecată (în calitate de co-reclamant) printr-o cerere depusă personal cu mai mult de o lună înainte de primul termen. Se poate da o hotărâre în lipsă, prin care să se specifice că nu mai sunt parte în proces?

Am renuntat la judecata (in calitate de co-reclamant) printr-o cerere depusa personal cu mai mult de o luna inainte de primul termen. In cererea de chemare in judecata s-a specificat ca reclamantii desemneaza pe X sa-i reprezinte. Totusi, am primit o citatie la primul termen, "pentru a depune mandatul numitului X". As dori sa nu ma prezint. Am trimis, dupa primirea citatiei, un email cu un document semnat, in care explic faptul ca nu mai e necesar sa ma prezint. De asemenea am atasat si o copie a cererii de renuntare.
Se poate da o hotarire, in lipsa, prin care sa se specifice ca nu mai sint parte in proces? Nu cred ca mai e cazul sa mandatez pe X daca am renuntat si nici nu cred ca cererea poate fi refuzata. Pot fi obligat la plata catre pirit a unor cheltuieli sau amendat ca nu ma prezint?
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 11 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ContSters476560 , utilizator 18:16, 10 Iunie 2018
Renuntarea se poate face valabil doar prin declaratie personala in fata instantei sau prin mandatar cu procura speciala in acest scop. In cazul acesta nu functioneaza comunicarea prin email. Puteti insa incerca o declaratie autentificata la notar in acest sens si trimisa instantei (uneori se accepta, functie de cauza).
Altminteri veti fi citat in continuare si ramaneti parte in proces. Decizia de a aplica amenda judiciara este intotdeauna la latitudinea instantei.
Multumesc pentru raspuns.
Totusi, in NCPC, se spune:
SECŢIUNEA 1
Renunţarea la judecată
Art. 406

Condiţii

(1) Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în şedinţă de judecată, fie prin cerere scrisă.

(2) Cererea se face personal sau prin mandatar cu procură specială.

De aici eu intelesesem ca pot depune personal o cerere scrisa. Am facut deja acest lucru, la registratura tribunalului. E adevarat ca am trimis o copie a acestei cereri si prin email, dar ar trebui sa conteze si cererea scrisa depusa personal.
Vad ca legea se interpreteaza diferit, pentru siguranta e mai bine sa ma duc si sa spun ca renunt personal. Si poate nici asa nu ma cred.
Mai exista si posibilitatea ca paratul sa fi formulat cerere reconventionala (chiar daca nu i-a dat aceasta titulatura) si atunci sa v-i se ceara imputernicire pentru a fi reprezentat in noua dvs calitate de parat in acel proces. Cam greu de spus cu certitudine fara a vedea actele.
Procesul nu a inceput. Are prima zi de infatisare peste aproximativ o luna. Nu vad de ce as avea eu calitate de pirit. E un proces de contencios administrativ in care eu ceream anularea unui act administrativ si nu mai doresc acest lucru. Am depus cererea scrisa pentru renuntare cu mult inainte de prima zi de infatisare. Sint mai multi coreclamanti ar trebui sa contine ei procesul daca vor.
Cererea de renuntare la judecata este legal formulata, fiind indeplinite conditiile art. 406 alin. 1 din Codul de procedura civila.

In cazul in care care, cererea de chemare in judecata a fost formulata prin mandatar si la dosar nu a fost depusa dovada calitatii de reprezentant a acestuia (imputernicirea), atunci instanta va respinge cererea de chemare in judecata pe motiv ca nu a fost facuta dovada calitatii de reprezentant, chiar daca dvs. ati depus ulterior o cerere de renuntare la judecata, intrucat nu puteti renunta la o cerere de chemare in judecata care nu a fost formulata in conditiile cerute de lege.
Acesta ar putea fi unul din motive pentru care instanta solicita sa depuneti imputernicirea respectiva, o alta cauza posibila ar fi aceea ca adresa instantei a fost emisa inainte sa formulati cererea de renuntare la judecata.
In aceasta situatie, in cazul in care paratul va solicita cheltuieli de judecata, veti fi obligat la plata acestora.
In situatia in care, cererea de chemare in judecata a fost formulata, semnata de dvs. si ceilalti reclamanti, atunci instanta va lua act de cererea de renuntare la judecata si nu veti mai avea calitatea de reclamant.
Daca paratul va castiga procesul si va solicita cheltuieli de judecata, veti fi obligat la plata acestora alaturi de ceilalti reclamanti, intrucat ati formulat cererea de renuntare la judecata dupa comunicarea catre parat a cererii de chemare in judecata.

Alte discuții în legătură

Ma pot razgandi in privinta renuntarii la judecata? ContSters347294 ContSters347294 In urma unei discutii cu aparatorul piritilor am stabilit sa cer renuntarea la judecata deoarece am cazut la intelegere . Am trimis pe fax cererea de renuntare ... (vezi toată discuția)
Intampinare semnata de o alta persoana decat paratul sau avocatul lui dana3329 dana3329 Buna ziua. De curand am intrat intr-un proces de pensie pentru intretinere copil in calitate de reclamant. As dori sa sa intreb: daca intampinarea este ... (vezi toată discuția)
Retragere dosar iolaru iolaru Pentru a renunta la actiunea de marire a pensiei alimentare, exista un model de cerere de renuntare? Mi-ati putea da acest model, va rog, daca exista? Va ... (vezi toată discuția)