avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas - sot supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas - sot supravietuitor

Buna ziua!
As avea o intrebare legata de un caz concret de dosar de pensionare. Subiectul este o doamna vaduva in varsta de aprox. 59 ani care in prezent este beneficiara a venitului minim garantat (pensie de urmas pe caz de boala + indemnizatie de la stat).
Doamna nu are stagiul minim de cotizare pe perioada cat a activat (perioada de munca sub 15 ani inainte de pensionare).
Sotul a decedat in 2010 la varsta de aprox. 54 ani si 5 luni, si avea o vechime in munca de approx. 29 ani la data decesului, din care un minim de 15 ani de grupa 2 (santier), dar cumulativ (nu toata perioada odata).
Intrebarea este: cand poate opta/prelua d-na in cauza, jumatate din pensia sotului decedat si in ce conditii? Adica, mai précis:
1. Care ar fi varsta la care ar avea dreptul?
2. Cum se calculeaza aceasta varsta si functie de ce factori?
Multumesc.
Radu I.
Cel mai recent răspuns: rexhunt , utilizator 13:24, 17 Iunie 2018
Trebuie sa calculeze bine deoarece s-ar putea să fie mult mai bine să rămână cu pensia ei, decât să treacă la pensia de urmaș.
În ce grad de invaliditate este încadrată, și din ce an`?
E bine să știe că fiecare luna/an de pensie de boală reprezintă stagiu asimilat, cum ar fi vechime în muncă.
Pai ce sa calculeze bine? Persoana de fata este deja beneficiara de venit minim garantat. Mai jos de atat unde sa mearga? E destul de clar ca doar daca preia jumatate din pensia sotului decedat poate urca si obtine o suma mai mare lunar. Si atentie: este pe pensie de urmas pe caz de boala, nu pensie pe caz de boala. Ca sa fiu mai clar, a lucrat un nr. de 7 ani (in total, ca au fost si pauze), dupa care s-a oprit voluntar. Dupa un numar de aprox. alti 16 ani in care nu a mai lucrat/nu a mai cotizat la fondul de pensii - a reusit sa se pensioneze dupa decesul sotului. Aceasta pensie (ma repet: de urmas pe caz de boala) are la baza o invaliditate de grad 2 care necesita re-evaluari periodice (acum odata la 2 ani).
Intrebarile mele raman:
1. Care ar fi varsta de la care ar avea dreptul la jumatate din pensia sotului decedat?
2. Cum se calculeaza aceasta varsta si functie de ce factori?
Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2018
rexhunt, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! un caz si cateva intrebari: sotia supravietuitoare ... rexhunt rexhunt Buna ziua! Un caz si cateva intrebari: sotia supravietuitoare sotului decedat a avut pensie de urmas pe caz de boala (in conditiile in care nu are stagiul ... (vezi toată discuția)
Varsta pentru pensie anticipata ecaterina10 ecaterina10 O femeie născută pe 30 iulie 1955,cu 22 ani vechime in muncă(comerț),la ce vârstă poate cere pensie anticipată sau anticipată ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate cammelyu cammelyu buna seara am si eu o intrebare legata de pensionarea pe caz de boala. Am o vecina in varsta de 74 de ani care beneficiaza de o pensie de ... (vezi toată discuția)