avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua! Un caz si cateva intrebari: sotia ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua! Un caz si cateva intrebari: sotia supravietuitoare ...

Buna ziua! Un caz si cateva intrebari: sotia supravietuitoare sotului decedat a avut pensie de urmas pe caz de boala (in conditiile in care nu are stagiul minim de cotizare si era singura optiune de a realiza un venit). A primit gradul de handicap nerevizuibil si a depus dosarul de pensionare (implinind de curand varsta - iar sotul decedat la 56 ani implinind anterior varsta de pensionare, la cativa ani dupa deces). CJP a trimis o adresa prin care o trece pe doamna din pensie de urmas pe caz de boala in pensia minima de urmas. Acum:
- ar fi nevoie de o noua decizie de pensionare prin care sa se certifice ca beneficiaza de pensie de urmas (sau e suficienta aceasta adresa)? Mentionez ca singura decizie de pensionare e cea de urmas pe caz de boala.
- poate ea opta pentru jumatate de pensia sotului (si sa inteleg ca, CJP a calculat-o deja si a trecut-o automat la pensia minima de urmas, jumatate din a sotului fiind sub aceasta pensie minima de urmas de 800 RON)?
- pentru a opta pentru jumatate din pensia sotului, persoana trebuie sa aibe o pensie proprie (si un minim de cotizare de 15 ani), sau poate opta intre pensia minima de urmas si jumatate din pensia sotului decedat?
- ca sa opteze intre cele 2 pensii in discutie (minima de urmas si jumatate din pensia sotului) - e nevoie de o solicitare expresa catre CJP? Sau ei au in fata toate optiunile, calcule facute si trec automat persoana pe cea mai buna optiune?
Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 27 Iunie 2021
rexhunt, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas - sot supravietuitor rexhunt rexhunt Buna ziua! As avea o intrebare legata de un caz concret de dosar de pensionare. Subiectul este o doamna vaduva in varsta de aprox. 59 ani care in prezent este ... (vezi toată discuția)
Pensie dupa sotul decedat iuso iuso Buna ziua. Am o nelamurire legata de pensia de urmas si sper sa ma puteti ajuta cu un raspuns. Tatal meu a murit in August 2008, luna in care a primit ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas myrymia myrymia Buna ziua, Cum se poate proceda ca mama mea, ramasa vaduva, sa poata beneficia de pensia de urmas? Mentionez ca tatal meu a murit de o luna iar mama este ... (vezi toată discuția)