Buna ziua,
Va expun o speta in speranta ca ma puteti ajuta.
Am incheiat un contract de vanzare cumparare al unui imobil transmis printr-o persoana fizica, prin care acesta se obliga ca pana la data de 05.06.2018 sa realizeze bransamentu individual al imobilului la reteaua de energie electrica pe cheltuiala acestuia.
Din nefericire termenul s-a scurs, iar vanzatorul nu a realizat bransamentul la energie electrica. Conform contractului eu, cumparatorul, am dreptul la daune interese.
Merita un proces in acest sens?
Ce inseamna daune interese?
Aveti sfaturi utile?
(1) se poate sa nu existe vreo culpa a vanzatorului pentru ca ceea ce v-a promis de fapt nu tine de vointa sa exclusiva ci de vointa si disponibilitatea unui tert fata de contract (persoana juridica). Este ceea ce se numeste o obligatie de mijloace si nu de rezultat.
(2) aveti dreptul la acele daune interese pe cale le puteti proba in instanta de exemplu chiria platita suplimentar, cheltuieli facute in vederea mutarii care nu s-a putut face la timpul stabilit, contracte privind finisaje sau livrari de mobilier la noul spatiu in care ati fost pus in intarziere de partenerii contractuali care nu pot livra, etc
Decideti dvs, functie de rezultatul pe care il doriti, daca este mai intelept sa actionati promitentul vanzator in instanta pentru daune interese (la care sunteti indreptatit) sau sa prelungiti valabilitatea promisiunii si sa sprijiniti vanzatorul in eforturile sale de a obtine incheierea contractului de furnizare a energieie electrice.