Buna ziua
As avea nevoie de ajutorul dvs cu urmatoarea intrebare: este legal ca intr-o institutie de stat (spital) sporurile pentru munca periculoasa sa fie acordate diferentiat pentru diferite categorii de personal, desi lucreaza impreuna pe aceeasi sectie si cu aceeasi pacienti? De ex. medicul un anumit spor, asistenta lui alt spor, celelalt personal alte sporuri etc. Va multumesc frumos pentru timpul acordat
Sporurile pentru munca desfasurata in conditii periculoase trebuie sa tina cont de riscurile profesionale identificate si evaluate pentru locul de munca/ postul de lucru/ activitatea desfasurata, de activitatea desfasurata efectiv conform fisei de post, ca timp si implicare la locul de munca de catre fiecare participant la activitate, de aportul efectiv al fiecarei categorii de personal la ritmul de desfasurare al activitatii in timp si spatiu, de expunerea diferentiata la factorii de risc profesional, etc.
Avand in vedere toate aceste aspecte, nu putem vorbi de aceeasi munca si este normal sa existe o acordare diferentiata a sporurilor, acordare care trebuie avuta in vedere, obligatoriu, de catre angajator.
Un expl. poate fi concludent. Intr-un laborator de radiologie, niciodata nu se va putea face o egalizare intre toate aspectele susmentionate, daca ne referim la toate categoriile de personal implicate, care concura la desfasurarea activitatii si ma refer aici la: doctor, asistenta, femeie de serviciu, registrator sanitar, lucrator de la intretinere, etc.
Sporurile pentru condiții de muncă se acordă corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă prevăzute în regulamentul-cadru, aprobat prin HG 153/2018.
Nominalizarea personalului care beneficiază de spor pe locuri de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum și condițiile de acordare se stabilesc de ordonatorul de credite, cu consultarea sindicatelor reprezentative la nivel de unitate/sindicatelor afiliate la o federație reprezentativă pe grup de unități/sector sau, după caz, a reprezentanților salariaților, în limita prevederilor din prezentul regulament-cadru.
De asemenea, sporurile prevăzute în Regulamentul-cadru constituie o formă de diferenţiere a salarizării personalului în funcţie de condiţiile specifice de desfăşurare a activităţii.
Multumesc frumos pentru raspunsuri. Exact la asa ceva ma refer si eu - nu reprezinta incalcarea legii sa nu le acorzi (institutia) desi sunt clar prevazute si stipulate in lege categoriile de personal care au acest drept ? Ma interesez in vederea demarari unor actiuni in justitie.