avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Aplicarea Regulamentului de sporuri in sanatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Aplicarea Regulamentului de sporuri in sanatate

Buna ziua !
Lucrez ca biolog intr-un spital judetean, in Serviciul de anatomie patologica. Legea prevede aplicarea unui spor procentual intre 55% si 85 % pentru conditii deosebit de periculoase de munca. In cadrul aceluiasi serviciu , s-au acordat procente diferite de spor , medicii fiind incadrati cu spor maxim , restul personalului primind sporul minim legal. Mentionez ca intregul personal isi desfasoara activitatea in aceleasi incaperi , fiind expusi in egala masura la aceleasi noxe si pericole biologice. Intrebare : Este legala aplicarea diferentiata a sporurilor ? Daca nu, care este calea legala de atac a deciziei ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:49, 28 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cuantumul sporurilor a fost stabilit de spitalul in care lucrati, cu consultarea sindicatelor. Puteti incerca sa va uniti si sa actionati spitalul in judecata solicitand acordarea unui spor mai mare care sa tina cont de faptul ca, pentru exact aceleasi conditii de lucru, s-au acordat sporuri mult diferite, doar pe criterii de studii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nominalizarea personalului care beneficiază de spor pe locuri de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum și condițiile de acordare se stabilesc de ordonatorul de credite, cu consultarea sindicatelor reprezentative la nivel de unitate/sindicatelor afiliate la o federație reprezentativă pe grup de unități/sector sau, după caz, a reprezentanților salariaților, în limita prevederilor din prezentul regulament-cadru.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In mod normal, criteriile de acordare sporuri pe categorii de lucratori, stabilite in comun de catre angajator si sindicate/ reprezentanti ai salariatilor trebuie sa aiba in vedere:
-materialul de identificare si evaluare riscuri profesionale la locul de munca/ postul de lucru/ meserie,
-atributiile din fisa postului fiecarei categorii de lucratori,
-timpul efectiv lucrat la locul de munca / postul de lucru respectiv,
-implicarea in procesul de munca si contributia fiecarui lucrator la locul de munca/ postul de lucru, etc.
@ Cretu Niculita

Vedeti :
HG nr. 153 din 29 martie 2018pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și a condițiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupațională de funcții bugetare "Sănătate și asistență socială"

[ link extern ]
Buna ziua si multumesc pentru interes ! Mi-ati raspuns exact cu art. 12 , din Regulamentul de sporuri, articol ce imi da batai de cap ! Am citit HG 153 din 29 martie 2018 . S-a aplicat in mod discriminatoriu, cu acordul sindicatelor. Nu mai sunt membru de sindicat de 2 luni , m-am retras tocmai pentru ca nu ma reprezinta . Sa inteleg ca nu este cale de atac ?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iunie 2018
Cretu Niculita, utilizator

Alte discuții în legătură

Spor pericol registrator medical upu Olirox Olirox De ce incepand cu luna aprilie 2018 sporul de pericol a fost tăiat registratorului medical care lucrează în UPU in aceleasi conditii in acelasi spatiu cu ... (vezi toată discuția)
Sporuri diferentiate aceeasi munca elisa17 elisa17 Buna ziua As avea nevoie de ajutorul dvs cu urmatoarea intrebare: este legal ca intr-o institutie de stat (spital) sporurile pentru munca periculoasa sa fie ... (vezi toată discuția)
Spor arhivar stefania10 stefania10 Sunt angajata ca secretara cu studii medii cu responsabilitati de arhivar. Am urmat si un curs in acest sens. Pot beneficia de spor de arhiva sau nu? (vezi toată discuția)