avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctionare

Revin asupra întrebării. E corecta sancțiunea ? De la inginer mecanic la muncitor necalificat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:44, 11 Iunie 2018
Potrivit doctrinei :

- Retrogradarea din funcţie, ca sancţiune disciplinară, trebuie efectuată în interiorul aceleiaşi profesii, însă nu trebuie să vizeze neapărat funcţia imediat inferioară, ci orice funcţie inferioară. (Monna-Lisa Belu Magdo, Răspunderea disciplinară în sistemul general al legislaţiei muncii, în Revista română de dreptul muncii nr. 1/2005, p. 63)

- Având în vedere interpretarea istorică şi teleologică, se deduce că sancţiunea retrogradării din funcţie se realizează în cadrul aceleiaşi profesii. (Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 650)

- Nu este posibilă aplicarea sancţiunii disciplinare a retrogradării din funcţie în cazul în care la angajatorul în cauză nu există o funcţie inferioară în interiorul aceleiaşi profesii. (Nicolae Voiculescu, Dreptul muncii. Reglementări interne şi comunitare, Editura Rosetti, Bucureşti, 2003, p. 155)

In speta, sanctiunea poate fi corecta, dar pentru legalitate va puteti adresa instantei de judecata in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii deciziei de sanctionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! doresc sa ma informez asupra urmatoarei spete: daca un angajat cu functia de director,savarseste o abatere disciplinara, iar angajatorul doreste ... (vezi toată discuția)
Retrogradare functie dijmarescu dijmarescu Buna ziua, In cazul sanctionarii disciplinare cu retrogradarea din functie si acordarea salariului cf dispozitiilor CM a unui salariat ce ocupa functia de ... (vezi toată discuția)
Sfat practic: aplicare "retrogradare disciplinara" smeagull smeagull Buna ziua, Situatie teoretica: Se da un ... inginer constructor, pentru care angajatorul ar decide aplicarea unei sanctiuni disciplinare constand in ... (vezi toată discuția)