In cazul sanctionarii disciplinare cu retrogradarea din functie si acordarea salariului cf dispozitiilor CM a unui salariat ce ocupa functia de sef serviciu trebuie respectata ierahia stabilita prin organigrama societatii (adica salariatul respectiv trebuie retrogradat in functia imediat urmatoare inferioara - de sef birou)? Sau prin retrogradare salariatul poate ocupa o functie care nu presupune atributii de conducere?
Intentia este de a retrograda angajatul intr-o alta functie decat aceea de sef. Se poate, fara a incalca bineinteles dispozitiile CM? Mentionez ca inainte ca salariatul respectiv sa fie sef serviciu el a fost sef birou.
Functia de sef birou si sef serviciu sunt situate pe acelasi nivel ierarhic in organigrama,ele fiind considerate functii de conducere compartimente functionale(mai mici,respectiv birou,mai mari serviciu) aflate in structura unei organizatii.De aceea, in cazul aplicarii unei masuri de sanctionare prin retrogradare,in cazul unui angajat cu o functie de sef birou, sau sef serviciu,aceasta se va face pe functia de baza a ocupantului la nivel executie .
De ex. un sef serviciu resurse umane,economist,va fi retrogradat pe functia de economist (daca este sect. bugetar,pe gradul profesional cel mai inalt,IAde ex).
Asa este,dar din ratiuni de echitate, este firesc ca retrogradarea sa fie dispusa în functia imediat inferioara, daca, prin ipoteza, exista un astfel de post,chiar daca legea nu dispune in acest sens.