avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sfat practic: aplicare \"retrogradare disciplinara\"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sfat practic: aplicare "retrogradare disciplinara"

Buna ziua,

Situatie teoretica:
Se da un ... inginer constructor, pentru care angajatorul ar decide aplicarea unei sanctiuni disciplinare constand in "retrogradarea cu salariul corespunzator" pentru 60 zile.
In unitate este singurul inginer, mai avem insa maistri, tehnicieni si muncitori de diverse feluri. O grila de functii oficiala nu exista, ins exista organigrama, in care se vede ca maistri sunt "superiori" tehnicienilor, si ambii sunt deaspora muncitorilor.
Intrebarile sunt:
1. La care dintre functii il retogradez?
1.1 Cum aleg daca il retrogradez la maistru, tehnician sau la altceva?
2. Practic, retrogradarea inseamna si ca, pe durata acesteia, va presta, sa zicem, munca de "maistru" in loc de cea de inginer?
2.1 Daca da, inseamna cumva ca unele dintre documentele din dosarul de personal trebuie modificate / completate ? (ma gandesc la fisa postului si la protectia muncii)

Va multumesc!
p.s. Daca mai aveti si alte sfaturi legate de aplicarea acestei sanctiuni (nu de cum se decide), m-ar ajuta mult in situatia mea ... teoretica.
Cel mai recent răspuns: titiana , utilizator 17:32, 8 Iulie 2010
1. Conform art.264(1), lit.c) din Codul muncii este vorba de:
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
2. Inginerul respectiv, daca nu are o functie, nu poate fi retrogradat, deci i se aplica alta sanctiune prevazuta in Codul muncii.
3. "Retrogradarea" la nivelul de maistru sau tehnician nu se poate, ar fi o descalificare a inginerului si asta nu o poate face nici comisia universitara care i-a acordat titlul.
4. Daca in organigrama aveti, pentru ingineri, mai multe functii (inginer I, inginer II etc.) se poate face retrogradarea de la o functie la alta.
Sancţiunea disciplinară a retrogradării din funcţie nu presupune condiţia efectuării retrogradării în funcţia imediat inferioară, însă presupune cerinţa menţinerii aceleiaşi profesii
Nu este posibilă aplicarea sancţiunii disciplinare a retrogradării din funcţie în cazul în care la angajatorul în cauză nu există o funcţie inferioară în interiorul aceleiaşi profesii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! doresc sa ma informez asupra urmatoarei spete: daca un angajat cu functia de director,savarseste o abatere disciplinara, iar angajatorul doreste ... (vezi toată discuția)
Retrogradare functie dijmarescu dijmarescu Buna ziua, In cazul sanctionarii disciplinare cu retrogradarea din functie si acordarea salariului cf dispozitiilor CM a unui salariat ce ocupa functia de ... (vezi toată discuția)
Sanctionare Nistor Gabriel Nistor Gabriel Revin asupra întrebării. E corecta sancțiunea ? De la inginer mecanic la muncitor necalificat? (vezi toată discuția)