avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua. Doresc sa imi dau demisia fara preaviz, intrucat seful.meu este o persoana foarte razbunatoare. Am inteles ca se poate daca mi-a fost incalcata una din clauzele contractului de munca. De ex. Daca am specificat la norma de lucru 8h/zi, 40h/saptamana, si eu lucrez 13ore, se pune? Sau daca vrea sa faca cu cercetare disciplinara, firma in cat timp trebuie sa trimita acasa invitatie la dezbaterea cu comisia? Sau care e procedura? Multumesc. O zi buna
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:47, 13 Iunie 2018
Nu este o incalcare a legislatiei daca lucrati 13 ore... incalcarea este daca nu se respecta prevederile legislatiei cu privire la munca suplimentara.

Procedura cercetarii disciplinare o gasiti in reg.intern al angajatorului.

1. Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.

2. Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.
Am inteles. Si daca am lucrat de Pasti, prima si a doua zi, si de 1 mai la fel, si nu am fost platita in plus cu nimic?
Atunci da, este o incalcare a legislatiei muncii aceasta situatie.
Si legat de desfacerea contractului cu litera i pe motiv de absente nemotivate. Daca nu primesc scrisoare de convocare la comisia de disciplina, pot ataca decizia, si daca da, unde si care sunt pasii de urmat?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă vi se desface disciplinar contractul individual de munca fără efectuarea unei cercetări disciplinare, atunci decizia de sanctionare este lovită de nulitate absoluta.

În acest caz, contestația se formulează în termen de 30 de zile de la comunicare și se depune la Tribunalul in raza caruia domiciliați. Acțiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizare angajat pentru vocabular violent elena1312 elena1312 Buna ziua Cat avem voie legal sa penalizam angajatul pentru limbaj violent adresat unui superior al sau? Multumesc (vezi toată discuția)
Angajat care nu s-a prezentat la servici ana maria14 ana maria14 Un angajat al societatii noastre nu s-a prezentat in ultimele 3 zile la loculde munca, si nici nu mai raspunde la telefon. Cum ii putem incheia contractul de ... (vezi toată discuția)
Inchidere cim prin absente nemotivate cioc natalia cioc natalia Buna ziua, Care sunt pasii care trebuie urmati pentru inchiderea unui CIM prin absente nemotivate? Daca se poate si un model. Va multumesc! (vezi toată discuția)