avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Durata normala de utilizare bunuri achizitionate in ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Durata normala de utilizare bunuri achizitionate in spatiu inchiriat?

Ce durata normala de utilizare vor avea bunurile achizitionate intr-un spatiu inchiriat?
Durata contractului de inchiriere sau durata din catalogul de mijloace fixe?
De exemplu, un sistem de alarma montat la usa de acces intr-un spatiu inchiriat.
Sistemul de alarma are durata normala de viata intre 8-12 ani conform catalogului mijloacelor fixe, iar durata de inchiriere a cladirii este de 2 ani.
Ce durata de viata trebuie aleasa pentru sistemul de alarma si care este temeiul legal.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 17:28, 14 Iunie 2018
Amortizarea prevazuta de catalog este pt calculul amortizarii fiscale. D-voastra calculati amortizarea contabila cf Ordin 1802/2014:

139. -
(2) Amortizarea valorii activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economică reprezintă alocarea sistematică a valorii amortizabile a unui activ pe întreaga durată de utilizare economică. Valoarea amortizabilă este reprezentată de cost sau de altă valoare care substituie costul (de exemplu, valoarea reevaluată).
(3) În înţelesul prezentelor reglementări, prin durata de utilizare economică se înţelege durata de viaţă utilă, aceasta reprezentând:
a) perioada în care un activ este prevăzut a fi disponibil pentru utilizare de către o entitate; sau
b) numărul unităţilor produse sau al unor unităţi similare ce se estimează că vor fi obţinute de entitate prin folosirea activului respectiv.
(4) Atunci când elementele care au stat la baza stabilirii iniţiale a duratei de utilizare economică s-au modificat, entitatea stabileşte o nouă perioadă de amortizare , cu respectarea prevederilor cuprinse în prezentele reglementări. Modificarea duratei de utilizare economică reprezintă modificare de estimare contabilă.

Amortizarea
238. -
(1) Amortizarea se stabileşte prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare, respectiv asupra valoriireevaluate a imobilizărilor.
(2) Amortizarea imobilizărilor corporale se calculează începând cu luna următoare punerii în funcţiune şi până la recuperarea integrală a valorii lor. La stabilirea amortizării imobilizărilor corporale sunt avute în vedere duratele de utilizare economică şi condiţiile de utilizare a acestora.
(3) Duratele de amortizare din contabilitate, stabilite potrivit politicilor contabile, pot fi diferite de duratele de amortizare utilizate de entităţi pentru scopuri fiscale.


Cod Fiscal:

ART. 28 - Amortizarea fiscală

(23) Ministerul Finanțelor Publice elaborează normele privind clasificația și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe.


Asta pt ca durata de utilizare economică nu e la fel pt entitati diferite.
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitate reevaluari marius2009 marius2009 la data de 31.12.2008 am efectuat reevaluarea unei cladiri a carei valoare de intrare a crescut deci si amortizarea contabila in anul 2009 a fost mai mare ... (vezi toată discuția)
Monografie contabila reparatie mijloc fix camila2013 camila2013 In cadrul unui mijloc fix (ex masina cusut) se inlocuieste o piesa din cauza careia utilajul respectiv nu mai functiona. Cum se inregistrea in contabilitate ... (vezi toată discuția)
Investitie in curs claudia.lazar claudia.lazar In lunile iulie-august 2017, societatea a facut investitii in curs pentru o amenajare spatiu inchiriat in vederea functionarii adecvata a activitatii. Incepand ... (vezi toată discuția)