avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit deductibilitate reevaluari
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

deductibilitate reevaluari

la data de 31.12.2008 am efectuat reevaluarea unei cladiri a carei valoare de intrare a crescut deci si amortizarea contabila in anul 2009 a fost mai mare decat amortizarea fiscala. Diferenta este nedeductibila?
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 18:34, 8 Aprilie 2010
[ link extern ]
sper sa va ajute . e un studiu de caz pe care cred ca-l ve-ti adapta situatiei dvs .
Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2010
vidiva, utilizator
Amortizarea contabila „se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a imobilizarilor corporale”.
Cotele de amortizare se stabilesc in functie de regimul de amortizare utilizat si durata de utilizare economica a activului.
„Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza .... de la data punerii in functiune a acestora si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare, conform duratelor de utilizare economica si conditiilor de utilizare a acestora.”
Amortizarea fiscala se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a mijloacelor fixe amortizabile.
Cotele de amortizare se stabilesc in functie de regimul de amortizare utilizat si durata normala de utilizare a mijloacelor fixe.
Potrivit art. 24, alin. 11), ca regula generala, amortizarea fiscala se calculeaza incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix este pus in functiune.
Durata de utilizare economica
Conform Reglementarilor contabile (pct. 65), „prin durata de utilizare economica se intelege durata de viata utila, aceasta reprezentand:
a) perioada in care un activ este prevazut a fi disponibil pentru utilizare de catre o entitate; sau
b) numarul unitatilor produse sau a unor unitati similare ce se estimeaza ca vor fi obtinute prin folosirea activului respectiv”.
Durata normala de utilizare
Aceasta se stabileste conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004.

Concluzie: Daca entitatea (agentul economic) foloseste ca durata de utilizare economica o perioada mai mica decat durata normala de utilizare (cea legala), amortizarea contabila va fi diferita de cea fiscala, adica mai mare si diferenta este o cheltuiala nedeductibila din punct de vedere fiscal..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata normala de utilizare bunuri achizitionate in spatiu inchiriat? Bife Bife Ce durata normala de utilizare vor avea bunurile achizitionate intr-un spatiu inchiriat? Durata contractului de inchiriere sau durata din catalogul de ... (vezi toată discuția)
D101, amortizare edervi edervi Daca amortizarea contabila este egala cu amortizarea fiscala, In Declaratia 101 se mai trec sumele la randul 14 si rândul 29? Multumesc. (vezi toată discuția)
Amortizare mijloc fix Maria0005 Maria0005 In cazul persoanelor juridice fără scop lucrativ, este permisă amortizarea pe fracțiuni de luna? Daca data achiziției unei clădiri este 21.03 , ... (vezi toată discuția)