la data de 31.12.2008 am efectuat reevaluarea unei cladiri a carei valoare de intrare a crescut deci si amortizarea contabila in anul 2009 a fost mai mare decat amortizarea fiscala. Diferenta este nedeductibila?
Amortizarea contabila „se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a imobilizarilor corporale”.
Cotele de amortizare se stabilesc in functie de regimul de amortizare utilizat si durata de utilizare economica a activului.
„Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza .... de la data punerii in functiune a acestora si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare, conform duratelor de utilizare economica si conditiilor de utilizare a acestora.” Amortizarea fiscala se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a mijloacelor fixe amortizabile.
Cotele de amortizare se stabilesc in functie de regimul de amortizare utilizat si durata normala de utilizare a mijloacelor fixe.
Potrivit art. 24, alin. 11), ca regula generala, amortizarea fiscala se calculeaza incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix este pus in functiune. Durata de utilizare economica
Conform Reglementarilor contabile (pct. 65), „prin durata de utilizare economica se intelege durata de viata utila, aceasta reprezentand:
a) perioada in care un activ este prevazut a fi disponibil pentru utilizare de catre o entitate; sau
b) numarul unitatilor produse sau a unor unitati similare ce se estimeaza ca vor fi obtinute prin folosirea activului respectiv”. Durata normala de utilizare
Aceasta se stabileste conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004.
Concluzie: Daca entitatea (agentul economic) foloseste ca durata de utilizare economica o perioada mai mica decat durata normala de utilizare (cea legala), amortizarea contabila va fi diferita de cea fiscala, adica mai mare si diferenta este o cheltuiala nedeductibila din punct de vedere fiscal..
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.