avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 186 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Amortizare mijloc fix
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Amortizare mijloc fix

In cazul persoanelor juridice fără scop lucrativ, este permisă amortizarea pe fracțiuni de luna?
Daca data achiziției unei clădiri este 21.03 , amortizarea se înregistrează începând cu 01.04 sau 21.04?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:53, 8 Noiembrie 2016
Potrivit Ordin nr. 1969/2007 privind aprobarea reglementărilor contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial:

(1) Amortizarea se stabileşte prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a imobilizărilor corporale.
(2) Amortizarea imobilizărilor corporale se calculează pe baza unui plan de amortizare, de la data punerii în funcţiune a acestora şi până la recuperarea integrală a valorii lor de intrare, conform duratelor de utilizare economică şi condiţiilor de utilizare a acestora.


Prin comparatie Ordinul 1802/2014 precizeaza mai clar, ca începând cu luna următoare:

238. -
(1) Amortizarea se stabileşte prin aplicarea cotelorde amortizare asupra valorii de intrare, respectiv asupra valoriireevaluate a imobilizărilor.
(2) Amortizarea imobilizărilor corporale se calculează începând cu luna următoare punerii în funcţiune şi până la recuperarea integrală a valorii lor. La stabilirea amortizării imobilizărilor corporale sunt avute în vedere duratele de utilizare economică şi condiţiile de utilizare a acestora.


Eu as amortiza incepand cu luna urmatoare.

Iar cea fiscala:

Cod fiscal:

(12) Amortizarea fiscală se calculează după cum urmează:

a) începând cu luna următoare celei în care mijlocul fix amortizabil se pune în funcțiune, prin aplicarea regimului de amortizare prevăzut la alin. (5);
Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2016
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod clasificare echipamente firma de curatenie Madalina0808 Madalina0808 Buna ziua! Ce cod de clasificare s-ar cuveni pentru aparatura folosita de o firma care prestează servicii de curatenie, precum: Masina de spalat si aspirat ... (vezi toată discuția)
Durata normala de utilizare bunuri achizitionate in spatiu inchiriat? Bife Bife Ce durata normala de utilizare vor avea bunurile achizitionate intr-un spatiu inchiriat? Durata contractului de inchiriere sau durata din catalogul de ... (vezi toată discuția)
Decl 101-amortizarea alinafay_bv alinafay_bv Buna ziua, unde se trece corect in declarta 101, sold contului 681, -numai la amortizare fiscala (rd.14 din declaratia 101) -la randul 31 din declaratie-la ... (vezi toată discuția)