avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... dreptul de preemptiune la vanzare teren agricol
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

dreptul de preemptiune la vanzare teren agricol

Buna ziua !

Sper in primul rand ca nu am gresit sectiunea aferenta temei mele.

Vin in atentia dumneavoastra cu urmatoarea speta:vanzatorul a publicat la primarie oferta de vanzare a unui teren agricol extravilan.Arendasul s-a folosit de dreptul de preemptiune si a aceptat in scris oferta in termenul legal de 30 de zile. Este legal ca dupa aceea vanzatorul sa se razgandeasca si sa zica faptul ca nuse va prezenta la intocmirea actelor pentru ca nu mai vrea sa vanda? Daca este legal,banuiala mea este ca dupa ceva timp sa vrea sa faca o alta oferta de vanzare la un pret mai mare decat cel din prima oferta(acceptata de arendas in scris).Este legala aceasta ultima actiune?!

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2018
claudiucm, utilizator
Cel mai recent răspuns: claudiucm , utilizator 16:07, 15 Iunie 2018
Da, desi nu este moral, practica este in totalitate legala in sensul ca depunerea ofertei nu il obliga pe vanzator sa duca pana la sfarsit vanzarea ... pana in momentul incheierii contractului de vanzare, vanzatorul are dreptul de a se razgandi oricand, fara justificare. Apoi, vanzatorul este liber sa vanda la un pret mai mare decat pretul din oferta de vanzare.
Multumesc frumos pentru raspuns.De moralitate nici nu poate fi vorba,eu intreb daca este legal.
Ati putea sa ma directionati spre un link unde sa citesc mai multe despre asa ceva? Sau un nr de lege,ceva?! La un search pe google gasesc decat pasii care trebuiesc urmati pentru a vinde,dar nimic despre eventualitatea in care una dintre cele 2 parti se razgnadeste.Multumesc anticipat!
Legea 17/2014: [ link extern ]
si normele de aplicare: www.damb.ro/continut/uploads/2014/08/Norme-metodologice-l-17.doc

Eventualitatea in care una dintre cele doua parti se razgandeste nu este normata.
Deci dacă nu este normată se deduce că nu e sanctionabila?!


MihailZC a scris:

Legea 17/2014: [ link extern ]
si normele de aplicare: www.damb.ro/continut/uploads/2014/08/Norme-metodologice-l-17.doc

Eventualitatea in care una dintre cele doua parti se razgandeste nu este normata.

Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2018
claudiucm, utilizator
Nu, tocmai, este invers, ar trebui sa fie "incriminata" practica printr-un text special care sa cuprinda aceasta ipoteza si o sanctiune.

Alte discuții în legătură

Reziliere contract arenda teren extravilan Kuntay Musa Kuntay Musa Am incheiat un contract de arenda, eu fiind proprietarul. Arendasul a dorit sa cumpere terenul. De la bun inceput arendasul taraganeaza sub diferite motive ... (vezi toată discuția)
Teren arabil in arenda lupu iulian lupu iulian Buna ziua am urmatoarea intrbare Am un teren arabil in arenda cu contract de arenda inregistrat la primarie pe care vreau sa il vand ,dar arendasul nu ofera ... (vezi toată discuția)
Pretul de vanzare teren poate fi mai mare decat cel anuntat la primarie? Marina44 Marina44 Buna ziua, am anuntat la primarie pretul de 2000 euro/ha pentru vanzarea a 5 hectare. Nici arendasul, nici vecinii, nici statul nu si-au exprimat dorinta de a ... (vezi toată discuția)