Buna seara
Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns d.p.d.v. legal
Poate un consilier juridic, cf. legii, sa incheie o conventie civila cu angajatorul cu care are incheiat contract individual de munca?
Concret, acum cateva zile, deci in anul 2018, dupa 5 ani, a primit de la finante ca ar fi incheiat cu angajatorul in anul 2013 o conventie civila pentru a primi o suma de bani. Nu isi aminteste sa fi incheiat acel act, mai ales ca in acea perioada era salariatul acelui angajator. Daca ar fi adevarat, a procedat corect consilierul juridic? Si daca nu care este ilegalitatea?
Va multumesc anticipat!
Un consilier juridic poatea avea numai : raport de serviciu (in cazul functionarului public) sau raport de munca (personal contractual sau in sectorul privat)
Dupa vechea reglementare se putea insa in prezent doar cu PFA. In speta, raportat la anul incheierii 2013, cumularea conventiei civile si a contractului de munca la acelasi angajator nu este ilegala daca vizeaza activitati separate care nu sunt identice atributiilior de serviciu ce decurg din contractul de munca, insa doar din punct de vedere fiscal ar putea exista interpretari privind reconsiderarea activitatii.
Activitatea specifica consilierului juridic este platita conform contract munca iar activitate ocazionala sau de ex in cadrul unui proiect se plateste p conventie.
Reglementarea veche a Codului Fiscal
In Codul fiscal actual nu mai este prevazut termenul de „convenţie civilă” sau ceva asemănător referitor la contractele încheiate de persoane fizice pentru activităţile pe care le desfăşoară.