avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua! Am o nelamurire si a-si dori sa cer un pic de ajutor. Momentan lucrez la fabrica de lapte in functie de sef schimb iar am gasit un alt loc de munca cu a pozitie mai mare, manager productie. Din acest motiv am dat demisia si am cerut acela fara preaviz. Firma la care merg are nevoie urgent de angajat iar in actualul meu contract de munca am un preaviz de 45 de zile ceea ce e mult si angajatorul nou nu are cum sa astepte atat. Am studii superioare iar la locul meu actual de munca se cere numai studii medii. Cand am dat demisia am scris ca motivul demisiei este faptul ca nu pot dezvolta in plan profesional si ca am primit o solicitare si o oferta de munca. Firma actuala nu vrea sa plec inainte sa stau cele 45 de zile de preaviz. Acum vine intrebarea: concret ce s-ar intampla daca eu i-asi spune sefului meu actual ca incepand de urmatoarea saptamana nu mai vin la munca si nu vin?. Efectiv eu pierd oferta aceea la care imi dau salariu mai mare si posibilitatea de a dezvolta. Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2018
Kristaly Jozsef, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:50, 15 Iunie 2018
1.Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

3. In cazul demisiei cu preaviz, nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Multumesc pentru raspuns! Referind la abatere disciplinara, prin desfacerea contractului intelegem defapt ce ma concedieaza? Deci nu as pati nimic in afara de acesta? Adica sa-mi retraga din salariu sau sa ma dea in judecata sau ceva de genu.?
Intr-adevar, desfacerea disciplinara a c.i.m. inseamna o concediere pentru motive care tin de persoana salariatului.

Raspunderea disciplinara poate fi cumulata cu raspunderea patrimoniala.

Potrivit art.254 alin.1 C.mun., salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie onici onici Vreau sa imi dau demisia de la actualul loc de munca pentru ca am gasit un altul.sunt obligata sa stau in preaviz 20 de zile.daca refuz acest lucru ce ... (vezi toată discuția)
Demisia hannicolaepuiu hannicolaepuiu La demisie, art.81 Codul Muncii ce se poate intampla daca nu doresti sa indeplinesti preavizul pentru a merge la noul loc de munca. (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz ContSters139791 ContSters139791 Buna ziua am primit o oferta de la o companie care ma vrea urgent asta inseamna sa imi dau demisia fara preaviz, si am cateva intrebari: - daca actualul ... (vezi toată discuția)