avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renovare scară bloc versus condiționare încasare ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renovare scară bloc versus condiționare încasare întreținere. Este legal ce vrem să facem?

Buna ziua,
La blocul nostru alcatuit din 4 scari s-a hotarat fiecare ca fiecare scara sa se gospodareasca pentru reparatii parti comune ( nu avem fond de reparatii ).
Scara 3 a hotarat in majoritate 13 voturi cu da din 15 sa-si zugraveasca scara.
O singura persoana nu doreste sa achite zugraveala.
Ca sa o fortam ce cai avem ?
Am hotarat sa nu-i incasam intretinerea fara plata ratei la zugraveala ( sau hotart 4 rate), este legal, ne poate da in judecata ca nu-i incasam intretinerea si o conditionam sa plateasca si ratele la zugravit ?

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: labloc , utilizator 13:22, 19 Iunie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conditionarea incasarii intretinerii de plata unei contributii nu are temei legal, ii puteti impune penalitati pentru suma respectiva pana la achitare.
Il puteti da in judecata pe proprietarul respectiv in baza codului civil privind coproprietatea fortata.

Art. 654-NCC
Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.

Pe de alta parte constituirea fondului de reparatii este obligatorie prin L230/2007, asta in conditiile in care aveti infiintata asociatie de proprietari.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iunie 2018
cyan, moderator
Multumesc,

Avem infintata Asociatie de propietari.
A existat un fond de reparatii care s-a cheltuit nejustificat si de 6 luni s-a constituit un Comitet Executiv, s-a supus votului pentru a constitui un fond nou de reparatii sau fiecare scara sa-si plateasca reparatiile cand apar prin incasari si s-a adoptat varianta 2 .
Daca i se pun penalizari doar pe ratele de renovare nu le va achita niciodata si va trebui sa o dam noi in judecata, ce sanse de castig avem ?

Multumesc inca odata...
A-ți ales o varianta discutabilă , fiindcă sunteți o singură Asociație formată din patru scari , a-ti ales ca reparatiile sa fie suportate numai de o scara contravin legii as. de proprietari . Intr-o as. de proprietari cheltuielile cu fondul de reparatii sunt obligatorii pentru toti proprietarii din codomeniu indiferent de nr. de scari .
In situatia aceasta un proces in Instanta veti avea de pierdut .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ideea este ca prin adoptarea hotararii de a nu constitui fondul de reparatii si sa strangeti bani numai atunci cand ar fi necesar nu prea aveti cum sa constrangeti proprietarul sa contribuie la reparatiivsi nici sa il penalizati.
Suntem 4 scari si fiecare scara are cate un membru in Comitetul Executiv.
Fiecara scara si_a amenajat interiorul scarii si_a pus interfon separat.
Scara 3 despre care este vorba este nezugravita si nu sau mai facut reparatii din 1970 de cand este blocul. Membra din Comitetul Executiv de pe aceasta scara a luat initiativa, a strans semnaturile de pe scara invlusiv de la persoana care refuza ulterior sa plateasca.
Tot ea a strans separat si banii cand si_au pus interfon.
A facut selectie de oferte a ales oferta cea mai buna, calitate pret si a pornit la treaba.
De teama sa nu fie persoane care sa plateasca partial sau deloc a zis ca aceste rate sa fie conditionate de incasarea intretinerii.
Cum altfel poate sa fie sigura ca toti platesc si nu se razgandesc ?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Fond rulment asociatie de proprietari christiank christiank Buna ziua.Am o intrebare legata de acest fond de rulment strans de cei de la asociatia de proprietari: este legal ca banii stransi sa fie folositi in scopul ... (vezi toată discuția)
Cota-parte la asociatia de proprietari anonimus83 anonimus83 Buna ziua. Am o nelamurire privind cota-parte la asociatia de proprietari. La blocul meu din cota-parte, isi ia salariul trei persoane, cum ar fi ... (vezi toată discuția)
Refuz incasare plata cote intretinere catalinbaloescu catalinbaloescu as dori sa stiu daca este legal ca ,comitetul sa refuze incasarea cotelor de intretinere motivand ca nu sunt achitate la zii cotele aferente fondului de ... (vezi toată discuția)