avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota-parte la asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota-parte la asociatia de proprietari

Buna ziua. Am o nelamurire privind cota-parte la asociatia de proprietari. La blocul meu din cota-parte, isi ia salariul trei persoane, cum ar fi administratorul, presedintele si inca o persoana. Iar in afara de cota-parte, mai trebuie sa dam si salarii lei si separat pentru reparatii lunar. Asa e normal sa fie?

Cel mai recent răspuns: ContSters241232 , utilizator 23:35, 23 Mai 2014
Iata ce prevede
HG nr 1588/2007 SECTIUNEA a 4-a
Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate
Art. 43. — Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiiIor cu alta destinatie decat aceea de Iocuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Art. 44. — (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia: fondul sau fondunile pentru Iucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare Ia partile de constructii si instaIatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distnibutie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare,incalzire, energie electnica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; intenfonul — partea de instaIatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisuI si altele asemenea, conform prevedenilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.;indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari or persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; ccntracte sau poIite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Noua ne-a oprit la asociatie un fond de reparatii, separat de cota-parte, la care s-a pus si penalizarii. Este normal sa se puna penalizare pe un fond de reparatii in valoare numai de 15 lei?
Conform norme in vigoare,asociatia de proprietari are dreptul sa aplice penalitati la orice suma cu titlu de restanta
HG nr 1588/2007 SECTIUNEA I
Repartizarea cheltuielilor rezultate din intretinerea, repararea si
exploatarea condominiior
Art. 32. — (1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de platä a cheltuielilor
asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine Ia cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
(2) Repartizarea cheltuielilor sau a obIigatiilor financiare pe fiecare proprietate individuala revine
administratorului, in cadrul contractului Incheiat cu reprezentantul asociatiei de proprietari a
condominiului. Lista de plata se semneaza de administrator si de un membnu al comisiei de cenzori si se aproba de presedinte prin semnatura si aplicarea stampilei asocialiei, persoanele semnatane certificand si raspunzand de corectitudinea Iistei de plata.
(3) Niciun propnietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi
exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renutanii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cualta destinatie decat aceea de locuinta or in alte situatii.

Legea nr 230/2007 Art. 49. – (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta,afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.

(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
anonimus83 a scris:
Am o nelamurire privind cota-parte la asociatia de proprietari. La blocul meu din cota-parte, isi ia salariul trei persoane, cum ar fi administratorul, presedintele si inca o persoana. Iar in afara de cota-parte, mai trebuie sa dam si salarii lei si separat pentru reparatii lunar. Asa e normal sa fie?

Incercati sa ne lamuriti pentru ca nu este corect ceea ce spuneti. Am sa incerc sa va ajut. Cand discutam de "cota-parte" avem in vedere acea parte din proprietatea comuna pe care fiecarea proprietar de apartament o are trecuta in actul sau de proprietate. Cota parte se calculeaza prin impartirea suprafetei utile a apartamentului dumneavoastra la suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor din scara dumneavoastra.
Asa ca nu are cum sa-si ia cineva salariul din suprafata comuna aferenta apartamentului dv.
Salariile si indemnizatiile se platesc conform CIM sau contractelor de mandat din banii inacasti de la proprietari. Costurile totale cu acestea (inclusiv impozitele si contributiile la stat) se suporta de proprietari, repartizate pe lista lunara de plata proportional cu suprafata utila a apartamentelor (cota indiviza).
Reparatiile se suporta tot de proprietari si costul acestora se repartizeza tot pe cota indiviza de proprietate (suprafata utila a apartamentelor).

Noua ne-a oprit la asociatie un fond de reparatii, separat de cota-parte, la care s-a pus si penalizarii. Este normal sa se puna penalizare pe un fond de reparatii in valoare numai de 15 lei?

Este corec faptul ca s-a stabilit fondul de reparatii proportional cu cota-parte de proprietate. Si este corect sa se aplice penalizari si pentru neplata la termenele stabilite pentru acest fond, indiferent de valoarea lui.
va pot da exemplu cum este lista lunara care trebuie sa o platim. tabelul este astfel: nume proprietari-nr. camere-nr.persoane-apa rece-apa calda-gunoi-salarii lei-lumina pe scara-cota parte-fond de reparati. ideea este, cand am intrebat administratorul ce este cota parte, a raspuns ca sunt salariile lor, iar unde este trecut salarii lei, platesc femeia de serviciu. iar ce s-a astrans in fondul de reparatii timp de mai bine de un an , nu s-a facut nimic cu banii respectivi. doar a pus penalizarii si la ei.

Alte discuții în legătură

Impartirea fondului de penalitati intr-un imobil cu mai multe scari tragicomix tragicomix buna ziua, va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme: in decursul ultimilor 4 ani, in fondul de penalitati al blocului s-a strans o anumita ... (vezi toată discuția)
Divizare asociatie de proprietari alinutza81_23_11 alinutza81_23_11 Asociatia de Proprietari din care fac parte , doreste sa se divida, astfel ca o scara se va constitui in Asociatie de Proprietari separata . Am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Cota-parte indiviza sregh sregh Am urmatoarea problema: in urma cu o luna am cumparat un apartament. In actul de vanzare-cumparare este trecuta o cota indiviza de 20% din dependintele comune. ... (vezi toată discuția)