va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme:
in decursul ultimilor 4 ani, in fondul de penalitati al blocului s-a strans o anumita suma.Dupa plata penalitatilor generate de facturi neplatite la termen, restul sumei a fost folosit pt modernizari ale imobilului, dupa cum urmeaza: pt. scara 1 in proportie de 18, pt scara 2 in proportie de 46, pt scara 3 in proportie de 36.
In lipsa vreunui document (proces-verbal al adunarii generale sau al comitetului) care sa defineasca modul de impartire a sumei ramase intre cele 3 scari, in conditiile in care scara 1 a contribuit la acest fond cu 76%, scara 2 cu 13% si scara 3 cu 11%, are scara 1 dreptul sa revendice intregul procent cu care a contribuit sau macar 33% in cazul unei eventuale separari a scarilor prin infiintarea a 3 asociatii independente?
In speranta ca m-am facut suficient de bine inteles, va multumesc anticipat pt ajutor.
Va rog sa ma scuzati,nu am calitatea sa dau raspunsuri, dar pentru ca este o problema generala a asociatiilor, subiectul ma intereseaza. Din ceea ce scrieti,as deduce ca scara 1 a avut cei mai rai platnici.Penalitatile (%) au fost stabilite intr-o adunare generala, deci ele revin numai catre asoc. , nu si catre furnizorii de servicii(lumina , gaz, termoficare) Facturile au fost platite la timp din fondul de rulment al INTREGII asoc.. Deci ,penalitatile stranse nu se impart in mod egal pe toate scarile?
Parerea mea e ca daca cele 3 scari sunt o singura asociatie de proprietari , contabilitatea nu se tine separat , si nici fondul de penalitati nu este defalcat pe scari ci pe apartamente ,asta se intampla cand lucrurile sunt amestecate , cele 3 scari trebuie considerate ca un intreg .
Faptul ca pe o scara au fost sau sunt de obicei sume restante mai mari decat pe cealalta sau alte scari, nu constituie in nici un caz vreun avantaj, nu este un merit al acelei scari, ci dimpotriva.
Daca la un moment dat aceste restante depasesc posibilitatile de plata ale asociatiei (inclusiv din fondurile celorlalte scari) este posibil ca furnizorul sa opreasca apa, de exemplu, pe intreaga asociatie. Asadar scara cu restante mai mari nu este merituasa ci dimpotriva.
Acum faptul ca dupa aplicarea penalizarilor, notificari, somatii, procese..., se incaseaza restantele si penalizarile, este firesc sa se incaseze mai mult de la acea scara cu probleme mai mari in acest sens.
Conform legislatiei, asa cum s-a mai spus aici, din sumele incasate drept penalizari, se achita penalizarile catre furnizori. Ceea ce ramane, tot conform legislatiei, se foloseste pentru reparatii.
Dar atunci cand se face o reparatie, legea este clara si costurile acesteia se repartizeaza pe cota parte, adica pe suprafata utila a fiecarui apartament.
Asadar atunci cand proprietarul este pus la plata unei reparatii, plateste conform cotei indivize, luandu-se banii din fondul de reparatii, iar acesta atunci cand se constituie, tot asa se constituie ca obligatie, pe cota indiviza sau suprafata utila.
Asa ca fondul de penalizari, sumele existente in acest fond, se repartizeaza cel putin odata pe an (noi facem acest lucru de doua ori pe an), deci se repartizeaza fiecarul apartament si se adauga fondului de reparatii conform cotei indivize (suprafata utila), indiferent de scara, pe intreaga asociatie.
Fondul de penalizari nu se repartizeaza scarilor proportional cu penalizarile incasate.
Atunci cand scara mai rau-platnica facea dificultati financiare intregii asociatii, celelalte scari au participat cu fondul lor de rulment ca sa acopere acele datorii ale scarii mai datoare.
Pe de alta parte banii adunati in fondul de reparatii se depersonalizeaza, la unele asociatii se impart, asa cum spunea @adriantot pe proprietari.
Oricum nu are importanta! Reparatiile si lucrarile de intretinere a condominiului se fac in functie de necesitati si prioritati.
Si la noi in asociatie s-a decis ca lucrarile de intretinere si amenajare a proprietatii comune sa se faca incepand cu etajele mai eficiente, ca plata a intretinerii.
Poate nu am inteles bine si-mi cer scuze de explicatia care urmeaza.
Banii incasati in fondul de reparatii de la proprietari, in afara de faptul ca se consemneaza in registrul de casa, conform chitantelor, se inregistreaza si in "Registrul de evidenta a fondului de repartii".
Conform reglementarilor, instructiunilor de completare, in acest registru se inregistreaza fiecare suma, afectandu-se cate o pagina fiecarui proprietar.
Adica la ap 1., pagina 1, Ionescu are 50 lei depusi in 12.07.2010 si 60 lei depusi in 17.09.2010, clar concret si pe numele si apartamentul sau.
Din acesti bani, cand s-au efectuat reparatiile, cand s-a facut repartizare reparatiei de 12000 lei pe cota indiviza, acestui apartament revenindu-i 70 lei, de exemplu in 15.10.2010, acestia se scad din fond rezultand un sold de 50+60-70=40 lei, fond de reparatii al d-lui Ionescu concret clar si nu al altora.
Si-asa pentru fiecare apartament, fondul de reparatii este, ca evidenta, nominal si nu depersonalizat.
Doar banii din casa sau banca sunt depersonalizati, sume in cont, sold si nu sunt consemnati in casa sau banca pe analitice.