Buna ziua,
Am avut un drum intre Praga si Budapesta in care, pentru cativa zeci de km, am tranzitat Slovacia. La aprox 7km nainte de granita Cehia-Slovacia, am oprit la punctul de plata al vignetei unde am avut surpriza sa nu am decat varianta platii cash. Cum nu aveam cash, m-am gandit ca trebuie sa mai fie un punct pentru plata vignetei, fie o benzinarie de unde pot cumpara cu cardul. In Cehia nu mai exista un astfel de punct (sau cel putin nu am vazut noi), asa ca am ajuns la granita, unde se alfa un punct de plata al vignetei. Totusi, fie din interpretarera gresita a unui indicator, fie din semnalizarea defectuoasa a autoritatilor, am avut impresia ca iesirea catre acel punct este dedicata camioanelor, pentru masini fiind o alta intrare. Cateva zeci-sute de metri mai incolo am vazut ca punctul de iesire catre ghiseu era comun si nu mai aveam varianta intoarcerii. Bineinteles, la iesirea din acel punct era camera pentru vigneta (sau cel putin asa arata).
Nu mai aveam ce face din acel punct, asa ca am ales sa iesim pe prima iesire de pe autostrada si sa vedem daca exista optiunea achizitionarii vignetei online. Am vazut ca exista, am achizitionat vigneta si apoi ne-am continuat drumul.
Intrebarea mea ar fi daca aveti idee cum se aplica amenzile pentru lipsa vignetei in Slovacia? Am cautat intens pe forumuri, dar situatia aceasta nu prea era explicata. Ceea ce am gasit a fost ca aplicarea amenzilor pentru soferii din straintate se poate face doar pe loc de catre politie, si nu prin posta sau alte mijloace dupa parasirea tarii (inteleg ca ar fi un conflict cu legislatia europeana si ca se cauta o solutie de sanctionare mai usoara a soferilor din straintate, dar nu stiu cat de real e si daca acea solutie s-a gasit sau nu). Un alt apect pe care l-am gasit pe internet (care, din nou, nu stiu cat de real este) ar fi ca, cel putin in Romania, camerele de vigneta inregistreaza doar data, nu si ora la care a fost surprins contravenientul fara vigneta, ceea ce ii da timp sa achizitioneze o vigneta pana la sfarsitul zilei. Cele 2 mentiuni ar fi in favoarea mea, dar as vrea sa stiu daca exista cineva care cunoaste mai bine aceste aspecte si care imi poate oferi o parere mai pertinenta.
Multumesc!