avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Imprumut intre doua societati comerciale
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Imprumut intre doua societati comerciale

Buna ziua,

Se poate face un contract de imprumut a unei sume de bani intre doua societati comerciale fara sa se perceapa dobanda?

Un model de contract m-ar interesa

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 15 Iunie 2018
george-neagu, moderator
Din punct de vedere fiscal, acordarea de imprumuturi fara dobanda nu va putea fi calificata ca un act juridic cu titlu gratuit, intrucat Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile ulterioare, prevede, la art. 11 alin. (1), ca " La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii."
Conform prevederilor de la art. 27 alin. (7) din Codul fiscal; "in cazul imprumuturilor obtinute de la alte entitati, cu exceptia celor prevazute la alin. (6),(adica banci etc ) dobanzile deductibile sunt limitate la:
a) nivelul ratei dobanzii de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei, corespunzatoare ultimei luni din trimestru, pentru imprumuturile in lei; si
b) nivelul ratei dobanzii anuale de 4%, pentru imprumuturile in valuta. Nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta se actualizeaza prin hotarare a Guvernului."
Acordarea de imprumuturi cu sau fara dobanda trebuie sa fie tranzactii ocazionale. In caz contrar, aceste tranzactii se considera a fi acte de comert.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanda de referinta a bnr pt valuta 2008 ContSters57265 ContSters57265 Am nevoie de dobanda de referinta a BNR pentru un contract in Euro, obtinut de la o societate afiliata din UE, si contractul a se incadra cf art 23, alin 5 si ... (vezi toată discuția)
Nivel dobanda referinta bnr Geo_2008 Geo_2008 buna ziua va rog tare mult sa-mi spuneti si mie care este nivelul dobanzii de referinta a BNR pentru imprumuturile in valuta valabil pentru anul ... (vezi toată discuția)
Grad indatorare rusflorentina2007 rusflorentina2007 Buna ziua, firma are luat imprumut mai mare de un an de la o societate din Belgia. 01.01.2015 31.12.2015 CI 1724440 CP ... (vezi toată discuția)