avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sporul de vechime - inclus sau nu in cartea de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sporul de vechime - inclus sau nu in cartea de munca

Buna seara,
Va rog mult daca puteti sa ma ajutati in urmatoarea problema. Lucrez in mas-media, iar in contractul colectiv de munca la nivel de ramura se prevede obligativitatea angajatorului de a plati sporul de vechime. Stiu ca multi angajatori afirma ca acest spor este inclus in salariu. O colega de la o alta publicatie mi-a spus ca angajatorul i-a pus pe angajati sa semneze un document prin care acestia erau instiintati de faptul ca sporul de vechime este inclus in salariu. La publicatia unde lucrez nu am semnat asa ceva si nici nu exista un anume document care sa ateste asa ceva. Cum societatea este in prag de faliment, dorsesc sa stiu daca pot obtine in instanta acest spor de vechime (pe ultimii 3 ani, cum se mentioneaza in contractul la nivel de ramura). Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: alex68 , utilizator 09:15, 3 Noiembrie 2009
Daca sporul de vechime este sau nu inclus la salariu va dati seama singura. Daca aveti un salariu mai mare decat min pe economie pentru functia dvs. inseamna ca este inclus. Daca nu aveti nimik impotriva mentionati pe forum daca aveti studii superioare si cam ce salariu aveti pe postul pe care il detineti.
Faptul ca are un salariu mai mare decat minimul prevazut de lege nu este relevant. In CCM pe unitate si/sau CIM se specifica daca sporul este inclus in salariu. In cazul in care nu este inclus in carnetul de munca este mentionat separat de salariul de incadrare.
In CIM nu se specifica nimic legat de faptul ca sporul de vechime ar fi sau nu inclus in salariu, si nici nu este mentionat separat de salariul de incadrare. In plus, la societatea unde sunt angajata cam toata lumea are acelasi salariu, iar nimeni pana acum nu si-a pus problema acestui spor. Tocmai din acest motiv - respectiv faptul ca nu se pomeneste in niciun document despre asa ceva, nici ca ar fi inclus si nici ca nu ar fi inclus - ma intereseaza daca, in cazul in care voi primi decizia de concediere (din cauza siuatiei financiare extrem de precare), voi putea cere, pe langa salariile compensatorii, si sporul de vechime cuvenit. Asadar, am marea rugaminte daca ma poate ajuta cineva cu aceasta informatie. Multumesc mult.
Daca nu este "pomenit" asa ceva atunci ai putea incerca cu toate ca nu ai semnalat acest fapt de la bun inceput de cand ai negociat si semnat CIM.
Cred ca ar trebui sa consultati un avocat care, sa studieze CCM din mass-media (care are multe prevederi avantajoase),CIM-ul dvs si, pornind de la Codul Muncii
Art. 11. - Clauzele contractului individual de muncã nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de muncã.

va poate da un sfat pertinent vis-a vis de sortii de castig.

Alte discuții în legătură

Este sporul de vechime obligatoriu? Gabriel Vladucu Gabriel Vladucu Daca la angajarea un salariat mai in varsta, acesta solicita ca in afara salariului brut (de baza) negociat sa i se acorde si spor de vechime - 25%, desi el nu ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime si contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura carminadelia carminadelia Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in 2 probleme, daca se poate si cu baza legala: 1) sporul de vechime este obligatoriu? 2) in vederea stabilirii salariului ... (vezi toată discuția)
Spor vechime carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna Ziua ! Unde anume este stipulata obligativitatea angajatorului de a acorda un spor de vechime, fie el si nediferentiat, inclus in salariu ? ( chestiune ... (vezi toată discuția)