avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tranzacție respinsă. Merită să facem recurs?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tranzacție respinsă. Merită să facem recurs?

Buna ziua,
Părinții mei au avut un proces de partaj și unul de creanțe in care nu s-a ajuns nicăieri pana in momentul in care tatăl meu a decedat. (Părinții mei au trăit primii 13 ani in concubinaj, perioada in care au construit aproape tot, după căsătorie făcându-se doar renovări, in rest tata a fost in toate actele proprietar). Înainte de deces cu 1 an jumate s-a recăsătorit cu o femeie cu care nu a mai construit nimic, el a decedat in urma unei boli și a urmat continuarea procesului între mama, soție supravietuitoare, eu și sora mea dintr-o prima căsătorie. Am încheiat o Tranzacție in care, noi recunoaștem cele cerute de mama mea (1/2 din tot), in care 1/2 rămas se împarte între mine soție și sora in cote aferente și sume de bani, urmând ca eu sa rămân cu imobilul. Către soția supravietuitoare am achitat suma de bani in fata judecătoarei la momentul depunerii tranzacției in data instanței. Am primit apoi hotărârea cu refuzul tranzacției pe motiv ca nu se poate dovedi faptul ca mama are 1/2..cu argumentul ca toate sunt pe numele tatălui atat imobil cât și terenuri...acum avocatul meu contra altui cost vrea sa facă recurs..întrebarea mea este...tranzacția a fost bine încheiata și merita sa facem recurs la aceasta Tranzacție sa speram ca instanța a greșit ?! Sau problema apare din faptul ca tranzacția nu este binefăcuta?....
Ultima modificare: Duminică, 17 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu înțeleg prea multe din povestea dvs.

Se poate ataca cu recurs hotărârea care consfințește tranzacția intervenită între părți. Și se poate ataca pentru motive procedurale.

Or dvs. spuneți că instanța NU a luat act de tranzacție, NU a consființit-o ...
Dacă instanța a considerat că NU poate pune capăt procesului prin simpla încuviințare a învoielii părților, atunci ... ce ziceți că ar fi făcut mai departe !?

Dacă ar fi să cred ce spuneți, mi-ar rezulta că ... s-a spălat pe mâini.
Or, pentru a produce efectul extinctiv al procesului este necesar ca instanța să ia act de tranzacție. Altminteri are de judecat în continuare.

Deci ce ziceți că s-a întâmplat: a respins tranzacția și.... și mai ce? A fixat un termen? A soluționat procesul? Cum/în ce fel?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iunie 2018
romascanu, moderator
Trebuie sa refaceti contractul de tranzactie incheiat, intrucat din ceea ce ati scris, rezulta ca cererea de consfintire a tranzactiei a fost respinsa de instanta pe motiv ca exista in cuprinsul acestei tranzactii supuse consfintirii instantei, clauze prin care sunt incalcate norme de drept material aplicabile in speta de fata, respectiv contractului de tranzactie si partajului. (“Am primit apoi hotărârea cu refuzul tranzacției pe motiv ca nu se poate dovedi faptul ca mama are 1/2..cu argumentul ca toate sunt pe numele tatălui atat imobil cât și terenuri...”)

In cazul tranzactiei judiciare instanţa nu judeca şi nu adauga nimic la efectele contractului de tranzactie, ci verifica doar legalitatea inţelegerii intre părţi.

In aceasta situatie, nu are sens sa formulati recurs impotriva hotararii prin care vi s-a respins cererea de consfintire a tranzactiei, in temeiul art. 440 din Cod procedura civila, intrucat in acest caz, nu sunt intrunite conditiile prevazute de acest text de lege, intrucat art. 440 din Cod procedura civila, prevede ca:
“Hotărârea care consfințește tranzacția intervenită între părți poate fi atacată, pentru motive procedurale, numai cu recurs la instanța ierarhic superioară.”
In cazul in care instanta a respins cererea de consfintire a tranzactiei, avea obligatia de a continua judecata pe fond, de a administra probe si de a pronunta o hotarare pe fondul cauzei.
Ultima modificare: Joi, 28 Iunie 2018
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare proces lemontee lemontee Buna ziua, In cazul in care se renunta la un proces de comun acord, iar cealalta parte nu-si executa obligatiile, se mai poate intenta un proces avand ... (vezi toată discuția)
Apel sau recurs? Speranta10 Speranta10 In urma unui proces dezbatut la fond ce a avut ca obiect succesiunea,am incheiat un acord de mediere cu partile.Toate bune si frumoase,dar instanta a admis ... (vezi toată discuția)
Hotarare de expedient data in lipsa mihaelamariaana mihaelamariaana Se poate da hotarare de expedient pentru incuviintarea unui acord de mediere (in care s-au partajat mai multe suprafete de teren) in lipsa partilor, daca in ... (vezi toată discuția)