avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... ce se poate face in cazul asta? faliment?
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

ce se poate face in cazul asta? faliment?

Am o firma care a acumulat datorii la BS ( incepand cu impozitul pe dividende din 2007,2008 pana la forfetarul de anul asta), aprox.3000 ron. O firma mica cu unic asociat care a trait din banii firmei. Problema este ca nu-si mai poate desf.activitatea ( din lipsa de clientela) si vrea sa faca ceva. In timp firma acumuleaza in ct.5311 aprox.20 000 ron ( nu si-a ridicat divd.din 2007;2008 pt ca nu a platit imp). Scriptic vorbind ar putea sa-si platesca dat.si sa-si suspende activit.fara probleme, dar... faptic nu detine nici un leu. Ce i se poate intampla administratorului in cazul asta? Stiu ca nu poate cere dizolvarea daca are angajati. Firma a avut un angajat care este in crestere copil din martie 2009, ce se intampla in cazul asta?
Cel mai recent răspuns: geo123 , utilizator 11:50, 4 Noiembrie 2009
Luati in calculul datoriilor catre BS faptul ca acestea fiind din 2007, 2008 se adauga, functie de datoria neplatita, penalitati si majorari care pot depasi suma si care se vor calcula pana la data platii datoriei. In principiu o solutie ar fi sa suspendati activitatea pe timp de 3 ani, dar atentie la datoriile de plata. Dizolvarea si lichidarea prin lichidator ar putea stabili insolventa si raspunderea limitata in limita capitalului social. Ar putea apare insa problema neplatii in timp daca la datele scadente societatea avea in casa sau banca (conturi 5311,5121) sumele de plata si eventuala culpa a administratorului.
Buna ziua,
Neplata la termen a datoriilor catre BS consolidat si deasemenea, eventuala neindeplinire a obligatiilor de depunere a Bilanturilor anuale la ORC poate conduce la o cerere de dizolvare si ulterior de lichidare a SC, cerere formulata fie de AFP fie de ORC ( vezi Legea nr. 31/1990, republicata si modificata - art.237, Legea nr.359/2004 - art.30).
In acest caz situatia se poate complica, lichidatorul desemnat putand cere atragerea raspunderii administratorului pentru gestiunea SC cu incalcarea prevederilor legale in vigoare, in special cele din Legea contabilitatii, din Codul Fiscal si din Codul de Procedura Fiscala.
Verificati-va documentele SC, inregistrarile contabile, cereti de la ORC un certificat constatator (starea firmei), cereti de la AFP un listing al fisei cu obligatiile fiscale (fisa sintetica) la zi, consultati specialisti si incercati sa platiti datoriile.
Cu stima,
Profesionist in Insolventa Eugen Marcov
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
legalmgm, utilizator
Stiu ca nu poate cere dizolvarea daca are angajati. Firma a avut un angajat care este in crestere copil din martie 2009, ce se intampla in cazul asta?

Cea mai buna solutie este dizolvarea avand in vedere ca societatea nu mai poate sa isi desfasoare activitatea, urmata de radiere. Dupa dizolvare se poate inchide contractul de munca, salariatul nefiind afectat deoarece indemnizatia o primeste de la primarie.
Multumesc pt.raspunsuri.I-am spus administratorului ca nu are alternativa si ar trebui sa-si plateasca datoriile la BS inainte sa se acumuleze prea multe majorari si penalitati. Are deja titlu executoriu pt.conturi. Consider ca din punct de vedere declarativ e ok. Problema o constituie neplata in termen. Am citit pe forum ca un adm. de SC a fost " executat" de MF pt.bunurile proprii, ce-i drept pentru o suma mult mai mare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare dandu dandu Am si eu urmatoarea problema: Am un SRL caruia i-am suspendat activitatea la inceputul anului 2008 , dupa care nu am mai depus nicaieri nici un fel de act ... (vezi toată discuția)
Lichidare firma doinaradicof doinaradicof Buna ziua, Am o societate comerciala infiintata in 2007., cu sediul social in Slobozia, jud Ialomita. Am desfasurat cateva luni de activitate iar in august ... (vezi toată discuția)
Tragere raspundere administrator axw axw Buna ziua, Am o firma cu datorii la stat de cca. 20000 lei. De 3 ani de zile nu mai am activitate si nici contabilitate nu am mai facut. Ma tot cauta de la ... (vezi toată discuția)